Confidenţialitate

Jurnalul de carantină: Ziua 45

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.

Autoritățile au anunțat alte 312 cazuri de nou coronavirus. Bilanțul infecțiilor a ajuns la 14.811 în România.

De la începutul epidemiei 923 diagnosticate cu COVID-19 au murit la nivel național, în creștere cu 35 de cazuri mortale față de raportarea precedentă.

În schimb, 6.423 de persoane s-au vindecat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au deschis un dosar penal pe numele afaceristului Viorel Cataramă, după ce acesta a mers într-o localitate din Ialomița, unde sunt 70 de cazuri de COVID-19, pentru a se infecta cu noul coronavirus, după propriile spuse.

A scăzut sub pragul de o mie numărul amenzilor pentru nerespectarea stării de urgență.

Zeci de copii asistați, dar și angajați ai două centre sociale din județul Neamț, sunt infectați cu noul coronavirus. Cu o excepție, nimeni nu a fost spitalizat.

Un ordin, prin care s-a decis transferul a 50 de pacienţi COVID-19 din judeţul Vrancea în spitale din Buzău şi Brăila, a fost anulat. Documentul nu a fost transmis la timp managerului Spitalului din Adjud, care a îmbarcat în microbuze ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență 16 bolnavi, care au fost transportaţi spre Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat.

Carmen Lucuţa a fost suspendată din funcţia de manager al Spitalului Judeţean Arad. DSP a constat mai multe nereguli în gestionarea epidemiei de COVID-19, printre acestea şi raportarea întârziată a unor decese.

Primarul general al Capitalei a anunțat deschiderea „celui mai mare spital modular din țară”, unde pot fi tratați 500 de pacienți care au forme ușoare de COVID-19. Unitatea sanitară a fost ridicată sub forma unei Secții externe în curtea Spitalului „Victor Babeș” din București.

Președintele Societății Române de Microbiologie a insistat că relaxarea restricțiilor de circulație, după 15 mai, nu înseamnă și o relaxare a măsurilor de protecție. Este important să purtăm mască, să ne spălăm cât mai des pe mâini și acolo unde se poate, inclusiv la lucru, să păstrăm distanța față de ceilalți, susține Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că, după data de 15 mai, când starea de urgență va înceta, spitalele vor primi din ce în ce mai mulţi pacienţi “care nu reprezintă urgenţă”.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor angajează 115 persoane pe o perioadă limitată, de şase luni. Cele mai multe posturi vacante sunt de medic şi asistent medical.

Echipa militară de la Spitalul din Focșani și-a încheiat misiunea de management interimar.

Autorităţile au decis ridicarea carantinei parţiale în localitatea constănțeană Cuza Vodă. Potrivit Prefecturii județului, în ultimele zile, nu a mai fost descoperit vreun caz de infectare.

După întâlnirea avută cu premierul și guvernatorul BNR pe tema economiei în contextul epidemiei COVID-19, șeful statului a declarat că nu se poate vorbi despre repornirea economiei, ci de o revigorare a acesteia, în condițiile în care “economia României nu a fost oprită”. “Ne dorim o finanțare bună pentru deficit pentru a nu fi nevoie de măsuri suplimentare de austeritate”, a adăugat Klaus Iohannis.

Guvernul a adoptat hotărârea pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei cu suma de 150 de milioane de lei, bani necesari achiziţiei de tablete pentru elevii privați de cursurile online. Potrivit unei prime evaluări, aproape 250.000 de copii se află în această situație.

Doar unele facultăți vor organiza anul acesta examen de admitere.

Saloanele se pregătesc să primească din nou clienți, făcând stocuri de mănuși și măști.

Toate cererile depuse pentru obţinerea şomajului tehnic plătit de stat vor fi verificate, anunță ministrul Muncii într-o postare online. Potrivit Violetei Alexandru, primele sancţiuni pentru antreprenorii care au încercat să obţină plăţi duble sunt pregătite.

Protecția Civilă italiană a raportat 243 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. De la începutul epidemiei, în Peninsulă au murit 30.201 persoane.

Pentru a 6-a zi la rând, numărul cazurilor de nou coronavirus confirmate în Rusia continuă să crească vertiginos. În ultimele 24 de ore, s-au depistat 10.699 de infectări cu SARS-CoV-2.

Comisia Europeană a recomandat menţinerea frontierelor externe ale UE închise pentru cel puţin încă o lună, până la 15 iunie, din cauza pandemiei. În pofida primelor relaxări ale restricțiilor în cadrul blocului comunitar, “situaţia rămâne fragilă atât în Europa cât şi în lume”, se menţionează într-un comunicat.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite declară că este necesar un “efort total” pentru a răspunde ascensiunii xenofobiei în contextul actualei pandemii. Potrivit lui Antonio Guterres, sentimentele de ostilitate la adresa străinilor s-au intensificat considerabil în ultima perioadă.

Directorul Fondului Monetar Internaţional a atras atenția că o atitudine protecţionistă a guvernelor lumii în contextul pandemiei ar putea slăbi perspectivele redresării globale.

Făcând o comparație cu momentul victoriei aliaților împotriva Germaniei naziste, președintele Donald Trump a susținut că America va învinge actuala pandemie. Într-un comunicat, liderul de la Casa Albă a adus un omagiu “forţelor libertăţii care au învins tirania”, amintind de “sumbrul preţ al libertăţii” plătit de soldaţii Statelor Unite care au luat parte la cel de-al Doilea Război Mondial, de la a cărui final au trecut 75 de ani.

Autoritățile chineze au transmis că sunt “dispuse la cooperare” cu experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a descoperi originea noului coronavirusului. Beijingul a respins scenariul, lansat de preşedintele american Donald Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo, potrivit căruia SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator din Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde a izbucnit pandemia.

Un grup de cercetători de la Universitatea Kitasato, din capitala japoneză Tokyo, a confirmat dezvoltarea unui anticorp care are capacitatea de a “suprima” infectarea cu noul coronavirus.

SARS-CoV-2, noul coronavirus care a generat actuala pandemie, s-a dovedit mai agresiv decât Sindromul Acut Respirator Sever (SARS-CoV) în infectarea căilor respiratorii umane şi a ochilor, conform unei echipe de cercetători din Hong Kong.

Spania a anunțat primul caz al unei pisici infectate cu noul coronavirus, al şaselea din lume. Negrito trăia alături de o familie în cadrul căreia mai multe persoane fuseseră diagnosticate cu COVID-19. Întrucât motanul suferea şi de o afecţiune cardiacă, veterinarii au decis să îl eutanasieze.

Dalai Lama a anunțat că va organiza, pe 16 și 17 mai, sesiuni online de îndrumare spirituală.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu