ONU: Pandemia a declanşat un “tsunami de ură şi xenofobie”

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite declară că este necesar un “efort total” pentru a răspunde ascensiunii xenofobiei în contextul actualei pandemii.

Potrivit lui Antonio Guterres, sentimentele de ostilitate la adresa străinilor s-au intensificat considerabil în ultima perioadă.

“COVID-19 nu ţine cont de cine suntem, unde trăim, ce credem sau de alte deosebiri dintre noi. Avem nevoie de fiecare strop de solidaritate, pentru a-l contracara împreună. Şi, totuşi, pandemia continuă să dezlănţuie un tsunami de ură şi xenofobie, găsirea unor ţapi ispăşitori şi răspândirea panicii”, a avertizat oficialul ONU.

„Găsim ţapi ispăşitori, întreţinem teama. Ura faţă de străin se răspândeşte pe internet şi pe străzi. Teoriile conspiraţiilor cu caracter antisemit proliferează, iar musulmanii sunt victime ale unor atacuri legate de COVID-19”, a adăugat el.

„Migranţii şi refugiaţii au fost acuzaţi că răspândesc virusul şi li s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale”, în timp ce „ideea dezgustătoare că pot fi sacrificate” persoanele în vârstă, care se numără printre cele mai vulnerabile, „a început să se răspândească”, a completat Antonio Guterres.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS