Confidenţialitate

MApN: Echipa militară de la Spitalul din Focșani și-a încheiat misiunea

Echipa militară a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani și-a încheiat, vineri, misiunea, iar toate planurile, procedurile și măsurile luate la nivelul instituției permit, în prezent, funcționarea spitalului, în condiții optime, până la încheierea epidemiei.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN), echipa era condusă de colonel medic dr. Alexandru Keresztes.

Militarii au desfășurat mai multe activități de coordonare, creștere graduală de operaționalizare și de consiliere privind organizarea și desfășurarea acordării de servicii medicale în conformitate cu evoluția epidemiologică în infecția cu SARS-Cov-2, pe baza cerințelor formulate de Ministerul Sănătății și adresate Ministerului Apărării Naționale.

Echipa militară a condus spitalul din Focșani în perioada 13 aprilie – 7 mai.

Echipa a identificat și limitat vulnerabilitățile care privesc accesul în spital și a înființat un punct unic de acces. S-au creat echipe de instruire privind folosirea corectă a echipamentului de protecție, a personalului medico-sanitar, care să disemineze informațiile recepționate la nivelul secțiilor pentru instruirea ulterioară a personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar încadrat pe secții și compartimente medicale.

„În ceea ce privește acțiunile întreprinse în domeniul resurselor umane, al procedurilor, protocoalelor și dispozițiilor de la nivelul instituției sanitare, au fost dispuse măsuri pentru identificarea resursei umane afectate de infecția SARS-Cov-2 (internați, autoizolați), stabilirea necesarului de personal medical și auxiliar, revizuirea Regulamentul Intern și a Codului de etică și deontologie profesională al spitalului de către membrii Consiliului etic, precum și întocmirea unor noi proceduri operaționale pentru organizarea activității specifice. Au fost, totodată, luate măsuri pentru înființarea unui sector ATI dedicat COVID-19 cu 10 paturi avizat de către DSP Vrancea, identificarea unor spații pentru pacienții asimptomatici COVID-19, unde să continue spitalizarea, până la negativare prin 2 teste consecutive, pentru degrevarea cu un număr egal de paturi din secția de Boli Infecțioase, precum și pentru monitorizarea permanentă a stocurilor de materiale, medicamente, biocide și teste rapide detecție de la nivelul secţiilor/compartimentelor spitalului pentru 30, 45, respectiv 90 zile”, arată MApN în comunicat.

În prezent, toate planurile, procedurile și măsurile luate la nivelul instituției permit funcționarea spitalului, în condiții optime, până la încheierea epidemiei.