Arafat: După 15 mai, în spitale trebuie create circuite și reguli de siguranță | AUDIO

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că, după data de 15 mai, când starea de urgență va înceta, spitalele vor primi din ce în ce mai mulţi pacienţi “care nu reprezintă urgenţă”.

“Normal că o să înceapă să primească din ce în ce mai mulţi pacienţi electivi, pacienţi care nu reprezintă urgenţă. Acest lucru sigur se va întâmpla”, a spus Raed Arafat, vineri, pe şantierul de la noua Unitate de Primire a Urgenţelor din curtea Spitalului Bagdasar-Arseni.

“Cu cât scade numărul cazurilor cu atât aceste spitale se întorc la o activitate normală, în final va fi foarte greu să mai separăm spitale suport, spitale COVID, spitale non-COVID. În final, fiecare spital trebuie să se adapteze, mai ales pentru valul doi avem timpul să ne adaptăm pentru viitor şi astea vor fi regulile care se vor discuta cu toate spitalele pe linia Ministerului Sănătăţii şi a epidemiologilor, pe partea unităţilor de primiri urgenţe şi servicii de urgenţă ne vom ocupa în colaborare tot cu colegii de la Ministerul Sănătăţii să rezolvăm aceste probleme”, a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, este posibil ca în interiorul spitalelor capacitatea “să fie mai limitată”.

“Cu certitudine spitalele o să preia mai mulţi bolnavi decât au preluat în timpul stării de urgenţă, dar este posibil ca în interiorul spitalelor capacitatea totuşi să fie mai limitată, pentru că vei avea distanţare şi în interiorul spitalelor, vei avea reguli de internare pentru cazurile cronice. Într-un salon în care erau patru pacienţi poate că acum nu mai poţi să pui decât doi pacienţi (…) Ministerul Sănătăţii lucrează pe aceste aspecte. Institutul Naţional de Sănătate Publică iarăşi analizează aceste aspecte. În fiecare spital, epidemiologul trebuie să creeze circuitele şi regulile necesare spitalului să funcţioneze în siguranţă. Cert e că nu putem lăsa pacienţii fără tratament, deci spitalele trebuie să se adapteze pentru a trata pacienţii aşa cum îi tratau înainte, dar cu adaptarea condiţiilor din spital şi a circuitelor”, a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, circuitele din spitale trebuie adaptate pentru un număr mai mare de pacienţi care se vor prezenta la UPU.

Șeful DSU a precizat că, până la “începerea problemei COVID-19”, cifra zilnică de pacienţi în unităţile de primiri urgenţe din ţară a fost între 12.000 şi 15.000 de cazuri şi că, în prezent, numărul este între 5.000 şi 6.000 de cazuri pe zi. Raed Arafat a adăugat că acest număr este posibil să crească din nou.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS