Confidenţialitate

Noul coronavirus, mai agresiv decât SARS la nivelul căilor respiratorii şi al ochilor

SARS-CoV-2, noul coronavirus care a generat actuala pandemie, s-a dovedit mai agresiv decât Sindromul Acut Respirator Sever (SARS-CoV) în infectarea căilor respiratorii umane şi a ochilor, conform unei echipe de cercetători din Hong Kong.

Michael Chan Chi-wai și echipa sa de cercetare au făcut comparații de laborator, folosind mostre de ţesut prelevate din tractul respirator superior uman şi de ţesut ocular.

Rezultatele au relevat că virusul care cauzează boala COVID-19 este mult mai eficient în infectarea conjunctivei umane şi a căilor respiratorii superioare în comparaţie cu SARS-CoV, iar nivelul său de contagiozitate este comparabil cu cel observat în timpul pandemiei de H1N1 din 2009.

Coroborate, aceste rezultate explică transmisibilitatea mai ridicată.

“Acest studiu evidenţiază totodată faptul că ochii pot fi o cale importantă de infectare umană cu SARS-CoV-2 (COVID-19)”, a subliniat profesorul Michael Chan Chi-wai.

Într-un studiu precedent, echipa de cercetare a descoperit că virusul care provoacă COVID-19 poate rămâne în viaţă timp de câteva zile pe suprafeţe netede, precum oţel inoxidabil, sticlă şi plastic.

Noile constatări arată posibilitatea ca acest virus contagios să poată fi răspândit de pe astfel de suprafeţe prin intermediul mâinilor, atunci când oamenii ating obiectele contaminate şi, mai apoi, zona ochilor.

Concluziile cercetării relevă importanța evitării atingerii ochilor în zonele publice şi spălarea periodică a mâinilor cu apă şi săpun sau curăţarea mâinilor cu produse dezinfectante ca măsură esenţială pentru prevenirea transferului accidental al virusului responsabil de COVID-19 de pe suprafeţele contaminate în ochi şi nas.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul medical Lancet Respiratory Medicine.