Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 9

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Bilanțul epidemic provizoiu a crescut cu 278 de cazuri (2.738 în total) și 23 de decese (115 în total), cel mai mare număr de victime înregistrat într-o singură zi în România, de la izbucnirea epidemiei. 267 de persoane au fost declarate vindecate.

217 de români din diaspora s-au infectat cu coronavirus. 25 dintre cazuri au fost mortale.

În plină criză sanitară, zeci de redacții și peste 150 de jurnaliști au solicitat acces la informații și transparență din partea autorităților care gestionează actuala criză sanitară. Tot mai multe voci au denunțat actuala situație. Potrivit Centrului de Jurnalism Independent, de la izbucnirea epidemiei în România, jurnaliștilor le-a fost foarte greu să își îndeplinească mandatul de informare publică. Europa FM s-a alăturat demersului.

Harghita a confirmat cel dintâi caz de infectare, completând harta tuturor județelor.

Un copil de 4 ani a fost testat pozitiv la Sibiu.

Șeful statului a cerut un bonus de 500 euro/lună pentru medicii ce lucrează cu pacienții cu coronavirus.

Statul român nu ne respectă, a spus – la Europa FM –  președintele Alianței Medicilor din România. “Sincer, mă simt un fraier că am rămas în România”, ne-a mărturisit doctorul Bogdan Tănase.

Prefectul județului Ialomița propune instituirea carantinei totale în orașul Țăndărei, aflat în pericol sa devină focar de nou coronavirus. Sute de localnici, care s-au întors în țară din Italia, Spania sau Franța, nu au respectat recomandările autorităților de izolare.

Devenit focat de COVID-19, Spitalul Județean de Urgență din Suceava are un nou manager, doctorul militar Daniel Ionuţ Derioiu.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi, care strânge fonduri, alături de Crucea Roșie, pentru spitalele din județul Suceava, declară – la Europa FM – că nici un furnizor de echipamente din lume nu mai livrează acum ventilatoare sau costume de protecție împotriva COVID-19. Excepție face doar Coreea de Sud.

Asociația Părinți Salvatori strânge bani pentru dotarea spitalelor cu echipament. Reprezentant al ONG-ului, Vasile Vlașină a explicat, la Europa FM, care sunt problemele ONG-urilor ce vor să ajute spitalele în momentul de față. Printre altele, nu se pot face donații mai mari de 25.000 de lei unui spital, fără ca un notar să fie prezent la spital.

Elevii de cercul de robotică din cadrul Colegiului Naţional “I.C.Brătianu” din Piteşti au creat, cu ajutorul imprimantelor, 200 de viziere. Echipamentul va fi donat spitalelor din Argeș. Copiii spun că, în actuala situație de criză, fiecare trebuie să se implice.

Producătorul de bere Timişoreana a anunţat că donează un milion de lei către Crucea Roşie Română pentru achiziţionarea de echipamente urgente şi necesare pentru spitalele din România.

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a adus în România echipamente de protecție medicală din Turcia, anume 100.000 de măști de protecție tip FFP2 și FFP3, cumpărate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

La Europa FM, ministrul Muncii i-a sfătuit pe toți cei care au fost obligați în ultima perioadă de patroni să intre în concediu să sesizeze Inspectoratele Teritoriale de muncă. Violeta Alexandru Violeta Alexandru nu a exclus o posibilă tăiere a salariilor pentru bugetari, având în vedere actuala criză.

Într-o discuție cu premierul Ludovic Orban, ministrul Muncii a spus că părinții care stau acasă pentru îngrijirea copiilor în perioada stării de urgență vor primi indemnizație și în timpul vacanțelor școlare, prevăzute în programul stabilit la începutul anului.

Arhiepiscopul Tomisului vrea ca lăcașurile de cult să fie deschise în noaptea de Înviere. ÎPS Teodosie consideră că, atâta timp cât se respectă normele de siguranță medicală, lăcașele de cult pot fi deschise de Paște.

Fost ministru al Sănătății, Victor Costache a fost numit consilier onorific al succesorului său, Nelu Tătaru. Informația apare pe site-ul oficial al ministerului, în secțiunea în care este prezentată lista membrilor echipei. Numirea a fost făcută la 31 martie, la 5 zile după ce Victor Costache a renunțat la funcția de ministru al Sănătății, în plină criză provocată de epidemia de noul coronavirus.

Un studiu realizat de trei universități, împreună cu Institutul de Științe ale Educației, arată că lecțiile pe internet duc la creșterea diferențelor între elevi. Profesorii reușesc că greu să le rețină atenția elevilor în fața computerului.

Aproape 29% din totalul angajaților care au luat parte la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că lucrează, în acest moment, de acasă. Cam tot atâția sunt de părere că actuala criză generată de coronavirus va mai dura încă aproximativ două luni.

Primăria Capitalei amână testarea bucureștenilor pentru noul coronavirus, dar insistă că nu va renunța la proiect. Edilul general a spus, joi, că testele au fost comandate din străinătate, dar nu știe când vor veni acestea.

Ministrul Transporturilor va propune suspendarea curselor aeriene spre toate țările aflate în „zona roșie”, focare de COVID-19. Lista a fost actualizată, incluzând Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite şi Turcia.

Transportatorii insistă că tarifele lor nu modificã prețul produselor la raft.

Hoteluri folosite de obicei de sportivi și alte centre aflate în subordinea Ministerului Tineretului și Sporturilor au fost puse la dispoziția prefecturilor în 30 de județe, urmând a fi transformate în spații de carantină.

Pe la punctul Nădlac II, în țară ar urma să intre doar TIR-urile. Autoturismele urmează să fie redirecționate către alte puncte, Nădlac I sau alta variantă propusă de Ungaria. Ministrul Internelor, Marcel Vela, a spus că va fi simplificată declarația pe propria răspundere pentru șoferi, atât pentru cei străini, cât și pentru cei români.

Epidemia de nou coronavirus a dus la deprecierea activelor administrate de Pilonul 2 de pensii. Cotațiile bursiere au scăzut cu circa 25% în România, dar și pe principalele piețe europene, precum Germania, Franța, Marea Britanie, informează Asociația pentru Pensiile Administrate Privat.

Votul de la distanță organizat în Camera Deputaților a consemnat un moment jenant. Deputatul PSD Ionel Floroiu a fost trezit din somn la apelul colegilor. Parlamentarul nu a știut nici cu cine vorbește la telefon, nici ce se vota în momentul respectiv.

În semn de solidaritate cu Italia, greu încercată de epidemia cauzată de noul coronavirus, sediul Administrației Prezidențiale de la București a fost iluminat, joi seara, în culorile drapelului italian.

Protecţia Civilă italiană a raportat 760 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic a urcat la 13.915 de morţi în Peninsulă.

Spania a confirmat alte 950 de cazuri mortale. Bilanțul epidemic a urcat, astfel, la peste 10.000 de decese.

De când au fost impuse restricții drastice împotriva epidemiei de nou coronavirus, în jur de 900.000 de locuri de muncă au dispărut din economia statului iberic.

Autoritățile sanitare americane au înregistrat, joi, alte 884 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic a trecut de 5.000 de decese, arată centralizarea realizată de Universitatea John Hopkins. Wyoming rămâne singurul stat american care nu a raportat vreun caz de deces din cauza COVID-19.

Din cauza pandemiei de nou coronavirus, în ultima săptămână, a crescut semnificativ numărul de cereri de acordare de şomaj în Statele Unite ale Americii. Potrivit ultimelor date statistice, 6,6 milioane de persoane au înaintat cereri pentru acordare de ajutor social. Cifra este dublă faţă de cea anunțată în săptămâna precedentă. Numărul cererilor a crescut cu 3.000% față de începutul lunii martie. Companiile americane continuă să concedieze în contextul restricțiilor impuse de criza sanitară. Economiștii caracterizează situația drept „un portret al dezastrului”.

Șefă a Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite, democrata Nancy Pelosi a anunţat, joi, crearea unei comisii bipartizane care va supraveghea gestionarea crizei epidemice de către guvernul federal.

Canada a raportat, până în prezent, 10.000 de cazuri de nou coronavirus. Numărul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 127.

Bilanțul pandemiei de nou coronavirus a depășit pragul de 50.000 de decese. Pe glob, numărul infecțiilor a depășit un milion. Peste 200.000 de pacienți s-au vindecat.

Peste 10.000 de cadre medicale s-au infectat. 69 dintre acestea au murit în prima linie a frontului de luptă cu noul coronavirus.

Jumătate din populația planetei se află, la ora actuală, sub diferite restricții sanitare impuse de autorități.

Germania le va permite accesul muncitorilor străini pentru culesul fructelor şi legumelor din fermele agricole. Guvernul federal ar urma să relaxeze restricţiile impuse anterior, în încercarea a limita răspândirea noului coronavirus.

Legendă a jazz-ului din New Orleans, Ellis Marsalis Jr a murit, la vârsta de 85 de ani, din cauza complicaţiilor cauzate de infecția cu noul coronavirus.

Angelina Jolie şi BBC World Service lucrează la conţinuturi online pentru copii pe tema coronavirusului. Vedeta este de părere că pandemia de COVID-19 va fi un subiect despre care cei mici îşi vor aminti toată viaţa.

  • Jurnal online de carantină realizat de Andrei Paleu