Palatul Cotroceni, iluminat în culorile drapelului italian

În semn de solidaritate cu Italia, greu încercată de epidemia cauzată de noul coronavirus, sediul Administrației Prezidențiale de la București a fost iluminat, joi seara, în culorile drapelului italian.

Într-o o convorbire telefonică, avută orele trecute, președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul său, Sergio Mattarella, de deplina disponibilitate de colaborare pentru a identifica cele mai bune soluții și măsuri pentru gestionarea acestei crize, precum și pentru relansarea economică după rezolvarea crizei sanitare.

“Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate poporului italian, atât de puternic afectat de pandemie, condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești, precum și urări de însănătoșire grabnică celor afectați de acest virus. Președintele României a subliniat că țara noastră este alături de autoritățile italiene în eforturile pe care le fac în această perioadă și de întregul popor italian, greu încercat.

Șeful statului a asigurat de disponibilitatea deplină a României de colaborare pentru a identifica cele mai bune soluții și măsuri pentru gestionarea acestei crize, precum și pentru relansarea economică după rezolvarea crizei sanitare.

Președintele României a subliniat că relația bilaterală dintre cele două state este excelentă, bazată pe un Parteneriat Strategic în vigoare de peste două decenii, și că Italia, de-a lungul anilor, a adoptat cea mai mare comunitate românească din afara granițelor țării, care îndură astăzi, alături de italieni, efectele acestei crize grave. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că numeroși cetățeni români lucrează în structurile sanitare din zonele cele mai expuse din Italia, contribuind la efortul comun de a alina suferințele celor afectați.

Președintele României a prezentat omologului său măsurile adoptate de autoritățile române pentru identificarea și tratarea persoanelor bolnave de COVID-19, precum și pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat că pandemia COVID-19 reprezintă o provocare la adresa întregii Uniuni Europene și că, în aceste momente dificile, solidaritatea și responsabilitatea statelor membre reprezintă cheia depășirii ei. De asemenea, Președintele României a exprimat încrederea că doar printr-un răspuns coordonat comun al statelor membre și al instituțiilor europene se va reuși protejarea sănătății cetățenilor, asigurarea unui climat de securitate și stabilitate, precum și generarea forței economice de care țările Uniunii au nevoie pentru a depăși acest moment foarte dificil”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Protecţia Civilă italiană a raportat 760 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic a urcat la 13.915 de morţi în Peninsulă.

În România, bilanțul deceselor a urcat, joi seara, la 114.

Pe plan mondial, COVID-19 a ucis peste 50.000 de persoane.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS