Confidenţialitate

Ministrul Muncii, în direct cu ascultătorii la Europa FM. Lămuriri despre contractele de muncă și șomajul tehnic

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a venit astăzi la România în Direct, pentru a răspunde întrebărilor ascultătorilor, legate de problemele pe care care au apărut odată cu declanșare epidemiei de coronavirus.

“Avem este 800 de mii de contracte suspendate. Cifra numărului de angajați pentru care s-au făcut solicitări la AJOFM era aseară de 70 de mii. Astfel, față de cele 800 de mii din REVISAL, sunt și aceste 70 de mii cu solicitări către AJOFM.

Unii angajatori pot acoperi costurile de șomaj tehnic. Codul Muncii le permite asta. Guvernul a reglementat situația de acordare de fonduri pentru șomajul tehnic pe perioada stării de urgență. Dacă este nevoie, prelungim și modifică modul de acordare a sprijinului guvernamental. Se poate schimba de la lună la lună”, a spus ministrul în deschiderea emisiunii.

Ministrul Muncii face apel către toți cei care au fost obligați în ultima perioadă de patroni să intre în concediu să sesizeze Inspectoratele Teritoriale de muncă. Deși s-au oprit toate celelalte controale, în urma acestor tipuri sesizări, inspectorii trebuie sa facă verificări, a spus Violeta Alexandru la emisiunea Romania în Direct:

Câteva întrebări puse de ascultători: 

Î: Sunt bucătar, angajat zilier, fără contract de muncă. Restaurantul s-a închis și am fost lăsați pe dinafară, fără ajutor. Sunt muritor de foame, nu mă pot angaja, practic. Ce să fac în această situație?

R: Situația arată că este important să lucrezi legal. Cert este că măsurile luate de Guvern, fără să excludă alte măsuri pentru alte categorii, se adresează celor care lucrează legal, care vor rămâne în activitate. Zilierii nu sunt acoperiți de noile reglementări.

Î: Sunt stomatolog, am un SRL, sunt unic social, administrator. Nu am contract de muncă la propria firmă. Pot beneficia de vreo indemnizație?

R: Este o situație pe care o analiză. O asemenea persoană trebuie să aibă o formă de contract de muncă, pe perioadă nelimitată sau limitată. Astfel, o activitate desfășurată zilnic trebuie desfășurată pe baza unui contract. Analizăm și lucrăm la aceste situații.

Î: Sunt manager la o asociație cu activitate economică producție de panificație și patiserie. Din 2013 am lucrat doar cu cantinele școlare. De la momentul închiderii școlilor, am suspendat contractele, chiar dacă facem pâine. Activitatea mi-a scăzut cu 50% în martie. În aprilie va fi -90%. Suntem șapte angajați. În cont mai am o sumă care îmi permite să acopăr salariile. Nu am băgat angajații în șomaj tehnic. Dacă se prelungește starea de urgență, am posibilitatea de a băga în șomaj tehnic angajații și peste 2 săptămâni?

R: Doamna a înțeles că resursele trebuie canalizate către zonele în care nu mai sunt resurse. Dacă a ajuns la concluzia că nu mai poate acoperi salariile angajaților, pentru perioada 1-16 aprilie poate lua o decizie cu privire la șomajul tehnic. Dacă situația de criză se prelungește, adoptăm un alt decret, iar doamna va putea reveni asupra deciziei în funcție de decretul nou.

Î: Concediul de creștere a copilului s-a încheiat cu 29 februarie, indemnizația mi s-a oprit în aprilie. Copilul a împlinit 2 ani pe 31 martie. Nu am apucat să-mi reiau activitatea la firmă, fiind închisă, aș dori să știu dacă mă încadrez pentru continuarea perioadei de indemnizație?

R: Întreruperea a fost făcută în februarie. Practic, a revenit în activitate în acest moment. Este decizia angajatorului cum va proceda în ceea ce o privește pe doamna.

Î: Avem un coleg care nu se poate deplasa la locul de muncă, pentru că nu mai are mijloc de transport. Am vrea să-l punem în șomaj tehnic, dacă noi nu ne-am redus activitatea? Este o firmă de producție, cu tele-muncă imposibilă.

R: Unii angajați pot desfășura activitate de la domiciliu. Înțeleg că nu poate face asta. Angajatorul poate găsi o soluție, de la găsirea unei cazări sau altă soluție concretă. Cadrul legal îi permite să păstreze activitatea în legătură cu firma. Este o chestiunea că angajatorul va găsi o soluție pentru persoana în cauză.

Î: Aceste măsuri se aplică și avocaților?

R: Suntem în deplină consultare pentru această ramură. S-a simțit nevoia unei clarificări și vom clarifica în curând.

Î: Despre abuzuri – oameni trimiși în concediu fără plată dar cu acte depuse pentru șomaj tehnic, oameni ținuți la lucru dar trimiși în șomaj tehnic. Mulți patroni au abuzat și au încercat să ia bani de la stat. Ce poate face lumea aflată în astfel de situații?

R: Întrebare pertinentă. Există această realitate. Numărul pare ușor în scădere, dar nu înseamnă că nu mai există. Angajații trebuie să solicite sprijin la ITM-uri. Am întrerupt controalele, dar nu înseamnă că intituțiile s-au închis și nu trebuie să acționeze la aceste sesizări. Am suspendat controalele periodice, dar reacționăm la sesizări, la semnalele din teritoriu. Mesaj pentru angajatori: Nu tolerez niciun abuz.