Confidenţialitate

Klaus Iohannis cere un bonus de 500 euro/lună pentru medicii ce lucrează cu pacienții cu coronavirus

Șeful statului a condus, joi, o videoconferinţă cu premierul şi ministrul Sănătăţii, în cadrul căreia s-a discutat în special despre situația carantinei impuse în Suceava.

Klaus Iohannis a subliniat că aceasta nu este o “pedeapsă, ci o măsură de protecție”.

Președintele a adăugat că este o prioritate repunerea Spitalului Județean Suceava în funcțiune, iar în acest sens a făcut și un apel către medicii suceveni: “Reveniți, vă rog, la serviciu! Ne bazăm pe voi!”

În sprijinul solicitării sale, Klaus Iohannis spune că a solicitat Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar de 500 de euro medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID-19.

Declarațiile lui Klaus Iohannis: 

Există câteva chestiuni care trebuie reglementate. Am stabilit, în mare, care sunt liniile de acțiune. Aș vrea să le rezum puțin:

Sunt câteva probleme care pot fi rezolvate într-un timp rezonabil. Aș începe cu chestiunea Spitalului Județean din Suceava. Este o unitate în care știm cu toții că, din păcate, au apărut probleme care s-au propagat. Acum nu este momentul să vedem ce și cum s-a întâmplat până în acest moment. Aceasta este treaba altor autorități.

Ceea ce trebuie noi să facem acum este să repunem urgent în funcțiune spitalul din Suceava. Pentru asta este la Suceava domnul ministru al Sănătății, domnul Tătaru, împreună cu domnul secretar de stat Oprea, iar domnul secretar de stat Oprea are o sarcină foarte clară, să repună spitalul în funcțiune.

Va rămâne acolo, domnul Oprea, pentru perioada următoare, pentru a se îngriji de conducerea operativă a spitalului. Este corect, este oportun și este necesar să se introducă proceduri militare, deci militarizarea spitalului, pentru a reveni foarte rapid la normalitate.

Este nevoie, evident, ca spitalul să fie dotat cu tot ce este necesar, în așa fel încât personalul medical, medicii, să fie protejați.

Din informațiile mele, în acest moment, în spital au fost deja livrate 5.000 de combinezoane pentru medici și personalul medical, de asemenea, 20.000 de măști de protecție, de mănuși, inclusiv medicamente specifice pentru bolnavii de COVID.

Toate aceste lucruri trebuie puse urgent la dispoziția personalului medical! Procedurile trebuie verificate și actualizate.

Este nevoie să se facă o dezinfecție profundă și în spital, și posibil și în oraș. Pentru asta există o echipă specială de dezinfecție, care va veni din Dorohoi și se va ocupa de aceste lucruri.

Este nevoie de testarea urgentă a personalului medical, care, sigur, poate să revină în spital în măsura în care se vindecă. Este nevoie de încă un aparat de testare, care va fi pus la dispoziție în timpul cel mai scurt.

Deci, medicamente sunt, material de protecție este, proceduri sunt, conducere este. Resursa umană există, există în spitalul din Suceava, și mă adresez în mod expres și special medicilor și personalului medical din spitalul Suceava: reveniți, vă rog, la serviciu! Preluați bolnavii, respectați procedurile! Ne bazăm pe voi!

Am mai spus-o și am să o mai repet: medicii, personalul medical, sunt în prima linie de apărare împotriva acestei epidemii. Este nevoie de voi!

Există câteva probleme legate, evident, de procedurile de carantinare a municipiului Suceava și a comunelor din jur.

Înțeleg aici că Poliția, Jandarmeria, în general forțele de ordine, și cu sprijinul Armatei, își fac treaba în toate punctele de control. Vă rog, fiți fermi! Aici este nevoie de fermitate pentru a restabili rapid ordinea.

Din informațiile pe care le am, locuitorii din Suceava și din comunele din jur au înțeles foarte bine miza acestei acțiuni. Majoritatea sucevenilor se conformează, dar forțele de ordine trebuie să intervină rapid, ferm – politicos, dar ferm -, acolo unde există persoane care nu au înțeles care este miza acestor măsuri.

Încă o dată, aceste măsuri s-au luat pentru protejarea sănătății sucevenilor și pentru îngrădirea răspândirii virusului. Fiți clari, fermi, faceți ordine, țineți ordine, sucevenii sunt oameni care doresc să meargă lucrurile înainte.

Este foarte clar că ne vom confrunta în săptămânile următoare cu situații complicate în Suceava, dar, cu siguranță, așa ne spun experții, specialiștii, și în alte zone.

Și vreau, în acest cadru, să vă anunț de o măsură pe care am solicitat-o Guvernului României. În acest sens, am avut astăzi mai multe discuții. Personalul medical, medicii noștri, sunt linia noastră de apărare împotriva epidemiei.

Avem încredere în ei, ne punem speranțele în ei, dar trebuie să fim foarte conștienți că pentru ei este o situație de stres major, este un pericol suplimentar la care se expun, avem așteptări mari de la ei și atunci, în consecință, cred că este corect să recunoaștem această situație și să recunoaștem, evident, că este nevoie și de un pic mai mult decât cuvinte frumoase.

Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil.

Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu Premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni că în foarte puțin timp vor veni cu soluții foarte concrete.

Trebuie să știți că mă bazez pe dumneavoastră toți, și autorități centrale, și autorități locale din Suceava, să rezolvăm repede și bine această situație, cum vreau să știți că am toată încrederea că autoritățile locale, împreună și coordonate de autoritățile centrale, vor rezolva problemele care apar și în alte zone.

Este extrem de important să fim fermi, să reacționăm rapid, să dăm toate informațiile necesare specialiștilor, dar și populației. Vă solicit tuturor să aveți o comunicare rapidă, eficientă și transparentă.

Vă doresc tuturor mult succes în acest demers extrem de complicat! Vă doresc tuturor sănătate și aștept foarte rapid rezultate pozitive concrete din Suceava.”

Reamintim, ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat Ionel Oprea merg, joi, la Suceava, oraș al cărui Spital Județean a devenit focar de infecție, după îmbolnăvirea a peste 200 de cadre medicale.

”În această dimineaţă, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii şi noul secretar de stat, Ionel Oprea se vor deplasa la Suceava. Secretarul de stat va rămâne în localitate pentru gestionarea situatiei”, anunță reprezentaţii Grupului de Comunicare Strategică.

Managerul interimar al SJU Suceava, Florin Filip, şi directorul medical, Doina Ganea Motan, au demisionat miercuri seara.

La unitatea sanitară sunt infectați 45 de medici, 77 asistenţi medicali, 24 infirmiere, 10 îngrijitoare şi 44 de membri ai personalui auxiliar.

La 25 martie, aflat în control la Suceava, Nelu Tătaru, la momentul respectiv fiind secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, propunea demiterea managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, el însuși internat în unitate cu COVID-19, a acceptat propunerea.

Ulterior, Nelu Tătaru a fost numit ministru al Sănătății, înlocuindu-l pe Victor Costache, care a demisionat “din motive personale și profesionale”, după ce a anunțat testarea în masă a bucureștenilor.

Medicii de la Suceava contină să reclame lipsa echipamentelor de protecție.

Procurorii au extins ancheta penală la acest spital, devenit focar.

Premierul Ludovic Orban a admis, într-un interviu Europa FM, criza de echipamente de protecție pentru spitale.

“Este penurie! Regret profund că nu putem asigura toate echipamentele necesare. Distribuirea lor nu ar dura mai mult de 24 de ore. Am făcut apel de mai multe ori și către managerii spitalelor. Sunt autorități locale care s-au mișcat repede”, a spus șeful executivului în emisiunea Piața Victoriei.