Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 35

  • Fotografie de Cristian Greger

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat alte 277 infecții cu noul coronavirus. Totalul cazurilor raportate a ajuns la 11.616 în România.

Bilanțul deceselor a urcat la 650. În schimb, 3.404 persoane s-au vindecat.

La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.631 de persoane. Alte 22.406 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 150.309 de teste.

Un doctor din județul Hunedoara a murit în urma infecției cu noul coronavirusului. Este al treilea medic din România care pierde lupta cu boala COVID-19.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat că 86,4% din persoanele răpuse de infecția cu noului coronavirus aveau cel puţin o comorbiditate. 73,5% din decese au fost la persoane peste 60 ani şi 64,4% din decese au fost la bărbaţi.

Managerul Spitalului Universitar a fost demis. Adrianei Nica i s-a reproșat modul în care a gestionat criza coronavirusului în unitatea medicală bucureșteană.

Ministrul Sănătății anunță că actuala conducere militară interimară a Spitalului Județean Suceava își va înceta mandatul. Unitatea a fost focar de infecție cu COVID-19.

Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a început în România, anunță Ministerul Sănătății. Marți dimineață, au avut loc primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Președintele a avertizat că data de 15 mai nu înseamnă revenirea la normalitate. Potrivit lui, experții spun că nu știm când revenim la o viață normală.

Klaus Iohannis a declarat că nu va fi de acord să fie organizate alegeri atât timp cât există un „număr semnificativ de bolnavi”. Procesul electoral se va desfășura atunci când nu va mai exista un pericol pentru populație.

Referindu-se la subiectul majorării pensiilor cu 40%, programată pentru luna septembrie, dar pusă sub semnul întrebării de actualul context economic, șeful statului a transmis că i s-ar părea nedrept ca pensionarii să aibă de suferit din această cauză.

Klaus Iohannis a dat asigurări că acolo unde achiziţiile au ridicat semne de întrebare se vor face toate verificările necesare.

Cât despre despre excesul de zel al polițiștilor, președintele a admis că au fost și unele exagerări, pentru care cei responsabili plătesc cu funcția, dar că sunt foarte puține astfel cazuri.

Liderul PSD a răspuns noilor critici adresate de șeful statului fostei guvernări. ”Aţi închis lumea în case şi aţi tras obloanele firmelor”, i-a transmis Marcel Ciolacu președintelui. ”În timp ce vă ţineţi de lupte politice, românii încep să trăiască de pe o zi pe alta”, a adăugat șeful social-democraților.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, consideră că preşedintele se grăbeşte când revarsă “un potop de laude pentru guvern”.

De altfel, Partidul Social Democrat va depune moţiuni simple împotriva a doi miniştri liberali. Șef al Finanțelor, Florin Cîțu este criticat pentru sincopele apărut în desfășurarea programului IMM Invest. În schimb, Adrian Oros este contestat pentru lipsa măsurilor împotriva secetei și pentru că a acceptat reluarea exportului de cereale.

Patronatele din domeniul alimentar îl contrazic pe ministrul Economiei. Potrivit acestora, cererea scăzută de produse din această perioadă nu garantează o scădere a prețurilor. În unele cazuri, ar putea apărea scumpiri.

Afaceristul sucevean Ștefan Mandachi a acuzat statul că a omis să legifereze o situație care s-ar putea transforma într-un lanț de procese civile, anume contractele dintre proprietarii de spații comerciale închise cu forța de situația epidemică și chiriași. Deși centrele comerciale au fost închise, administratorii acestora invocă plata chiriei de la firme.

În ciuda asigurărilor oferite de Guvern, nu toți angajații au primit șomajul tehnic plătit de stat pentru luna martie. Același Ștefan Mandachi a spus – la Europa FM – că a fost deja obligat să plătească din propriul buzunar șomajul promis de autorități, care întârzie.

Guvernul plănuiește ca, după data de 15 mai, când va expira starea de urgență, să suporte o parte din costul cu salariile pentru companiile afectate de actuala criză.

Peste 200 de români care lucrează la un abator din Germania au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

În vârstă de 9 ani, un copil dializat de la Centrul de plasament pentru minori cu handicap sever Sfântul Andrei din Iași a fost depistat pozitiv în urma testării pentru noul coronavirus.

Un deținut de la Penitenciarul Deva a fost confirmat cu noul coronavirus.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa a decis că nu se impune carantinarea comunei Bărbuleşti. Propunerea fusese avansată de primarul oraşului Urziceni.

La Arad, autoritățile au sporit controalele după ce au observat că sunt tot mai mulți cetățenii care nu respectă starea de urgență.

Italia a depășit pragul a 200.000 de infectări. Bilanțul epidemic a ajuns la 27.359 de cazuri mortale.

În Franța, bilanțul epidemic urcă spre 24.000 de decese. Premierul Edouard Philippe a prezentat, în faţa deputaţilor, planul de ieşire din izolare, în etape, care ar urma să intre în vigoare din data de 11 mai. Între măsurile anunțate se numără purtarea obligatorie a măştii în transportul în comun,  redeschiderea graduală a şcolilor și testarea masivă a persoanelor care prezintă simptome.

Bilanțul epidemic al deceselor a marcat o creștere față de raportarea din ziua precedentă. Numărul cazurilor mortale din Regat a ajuns la 21.678. Statistica nu include decesele de la domiciliu şi mai ales din căminele de vârstnici, estimate la câteva mii.

Din 4 mai, Grecia va ridica progresiv măsurile de izolare.

Comitetul Internațional de Salvare a avertizat că un miliard de persoane s-ar putea infecta cu noul coronavirus la nivel mondial. Potrivit organizației, este necesar ajutor financiar și umanitar susținut pentru a contribui la încetinirea răspândirii globale a infecției. Țări “fragile”, precum Afganistanul și Siria, devastate de război, au nevoie de sprijin urgent pentru a evita un focar major.

Rusia a decis să prelungească izolarea socială până la 12 mai.

Bulgaria plănuiește să deschidă sezonul turistic la 1 iulie.

Capitala Lituaniei, Vilnius, a fost transformată într-o uriașă cafenea în aer liber. Proprietarii de baruri și restaurante pot scoate mese în spațile publice fără a plăti taxe.

Ligile din Europa trebuie să anunţe UEFA până pe 25 mai dacă vor relua campionatele interne sau sezonul 2019-2020 va fi anulat. Conducerea forului a trimis o scrisoare către federații cu această solicitare.

Airbnb, platforma online care permite închirierea de imobile turiștilor, le recomandă proprietarilor înscriși să fie foarte atenți la igienă, pentru a proteja sănătatea oaspeților.

Filmările la serialul american “Tânăr și neliniștit” s-au oprit din cauza pandemiei. Este o premieră în istoria longevivei producții tv.

  • Jurnal online de carantină realizat de Andrei Paleu