Confidenţialitate

Mandachi: Statul a uitat să anuleze plata chiriei pentru spațiile comerciale închise de epidemie | AUDIO

Afaceristul sucevean Ștefan Mandachi acuză că statul a omis să legifereze o situație care s-ar putea transforma într-un lanț de procese civile, anume contractele dintre proprietarii de spații comerciale închise cu forța de situația epidemică și chiriași.

Deși centrele comerciale au fost închise, administratorii acestora invocă plata chiriei de la firme.

“De pe data de 19 martie, suntem închiși prin lege, dar vine mall-ul și îți bagă factura pe gât pentru că trebuie să plătești factura pe aprilie. Dar pe noi legea ne-a obligat să închidem activitatea. Eu am 55 de restaurante și toate sunt închise. E o lacună la nivel de legiferare, pentru că statul a uitat să precizeze că, în contextul în care suntem închiși prin lege, se anulează plata chiriei. Cu siguranță o să dau în judecată pentru că nu o să plătesc pentru nimic în lume. Prefer să reziliez contractul, prefer să plec, prefer să mă reprofilez…” a mărturisit antreprenorul la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ciuda asigurărilor oferite de Guvern, nu toți angajații au primit șomajul tehnic plătit de stat pentru luna martie.

Ștefan Mandachi spune – la Europa FM – că a fost deja obligat să plătească din propriul buzunar șomajul promis de autorități, care întârzie.

“Una e să încasezi banii pe șomajul tehnic și alta e să plătești din buzunarul propriu. Lucrurile sunt total diferite. Din 600 de angajați în total, în jur de 250 nu au primit. [Am plătit] din fonduri proprii, în contextul în care am avut lichidități. Sunt mulți antreprenori în faliment care nu ar fi putut să achite banii pe șomajul tehnic. Cu atât mai mult cu cât legea ne obligă să ținem închisă toată activitatea”, explică afaceristul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vinerea trecută, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dar și alți oficiali din instituție au promis că, cel târziu până la 27 aprilie, toți angajații aflați în șomaj tehnic impus de epidemie își vor primi banii. De asemenea, Ministerul Finanțelor a promis că, în lunile martie și aprilie, va rambursa companiilor private toate sumele restante pentru concedii medicale și TVA. Ștefan Mandachi ne-a spus că nici pentru aceste capitole nu a primit banii de la stat.