Barna, USR: Preşedintele se grăbeşte când revarsă un potop de laude pentru guvern

Liderul Uniunii Salvați România a comentat discursul în care șefului statului a felicitat executivul liberal pentru gestionarea actualei crize și a criticat fosta guvernare social-democrată.

”Preşedintele Iohannis observă corect că guvernările PSD au fost un dezastru urmat, în opoziţie, de o retorică populistă păguboasă. Însă cred că preşedintele se grăbeşte când revarsă un potop de laude pentru guvern. Pe de o parte şeful statului ne spune că nu am ajuns la final, dar domnia sa trage concluzii şi ne spune că guvernul s-a comportat bine în criză”, a scris, marţi seară, Dan Barna pe Facebook.

”Dacă nu erau resurse pentru un răspuns eficient în combaterea pandemiei, de ce nu erau? Cine anume, persoane sau instituţii, trebuiau să se ocupe de ele. Ce a făcut guvernul pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere? Cum s-a ajuns la dezastrul de la Suceava? Există o responsabilitate administrativă sau politică acolo? A cui? Dacă nu există încă răspuns nu înseamnă că băgăm sub preş”, se întreabă șeful USR.

”Fiecare ne adaptăm situaţiei de criză cum putem, fiecare dintre noi căutăm răspunsuri la întrebările individuale despre viitorul imediat. Ce facem cu copiii mici fără grădiniţe, cum vom călători cu transportul în comun, încetează şomajul tehnic după starea de urgenţă, cum ne vor supravieţui diversele afaceri în lipsă de clienţi… şi multe altele. Pentru unele nu are nimeni răspuns pentru altele tare ar ajuta niste răspunsuri ale statului pentru a mai risipi din incertitudinea teribilă a acestor zile”, a adăugat Barna.

”Banii românilor au fost risipiţi de guvernele PSD-iste. Este trist ca după ani şi ani de guverne PSD să ne găsim să facem faţă unei epidemii groaznice cu visteria aproape goală, fără rezerve şi aceiaşi psd-işti să strige în Parlament că guvernul şi preşedintele nu fac ce trebuie. E jalnic. Vin cu măsuri populiste care nu pot fi puse în practică. Aceştia sunt politicienii care votează legi inaplicabile pentru a câştiga capital electoral. E jalnic. Au fost aprobate acte normative care apasă asupra bugetului public”, a acuzat preşedintele Klaus Iohannis, ca.re a lăudat, în mai multe rânduri, prestația executivului condus de Ludovic Orban.

Liderul PSD a răspuns, marți seară, într-o postare pe Facebook, noilor critici adresate de șeful statului fostei guvernări.

Klaus Iohanns a susținut, că la începutul epidemiei, stocurile de echipamente medicale ale țării era goale, lăudând totodată cabinetul condus de liberalul Ludovic Orban pentru mobilizarea din timpul actualei crize sanitare.

”Aţi închis lumea în case şi aţi tras obloanele firmelor”, i-a transmis Marcel Ciolacu președintelui.

”În timp ce vă ţineţi de lupte politice, românii încep să trăiască de pe o zi pe alta”, a adăugat șeful social-democraților.

”Virusul nu mai e «o simplă răceală», domnule preşedinte Iohannis?! Vă amintiţi?! Dumneavoastră şi PNL aţi ignorat încă de la bun început pandemia care venea peste România! Ştiu, e simplu să spui că PSD e de vină, dar nu noi ne-am jucat luni de zile de-a anticipatele! Acei «unii» din Parlament au fost nevoiţi să vă voteze un guvern incompetent şi corupt, domnule Iohannis! Vă amintiţi sau aţi uitat când Cîţu fugea de răspundere? Am votat un Guvern care nu merita să fie votat! Dar am considerat că în plină pandemie, România avea nevoie de stabilitate şi nu de anticipate! Unde erau atunci liberalii dvs? Mureau de frică în izolare, vă spun eu”, a notat Marcel Ciolacu, marţi, pe Facebook.

”Aţi lăsat pe drumuri peste 1 milion de oameni. Pe alţii i-aţi trimis la export la cules de sparanghel în zone roşii din Europa! Nu aţi luat nicio măsură concretă, doar aţi făcut achiziţii la suprapreţ de la firmele de casă. Să vă fie ruşine, aţi pus România pe harta corupţiei internaţionale legată de achiziţiile de echipamente medicale. La fel ca Bangladesh, domnule preşedinte european! Domnule Iohannis, nu mai jigniţi Parlamentul! Nu noi am stat în izolare la Vila Lac cu piscină şi chelneri. Era supusul dvs, premierul Orban”, a mai scris Ciolacu.

Potrivit lui, aleșii au fost nevoiți să lucreze online ”pentru că un iresponsabil de la PNL a venit infectat la Parlament”.

”Noi în Parlament am vrut să protejăm nivelul de trai al românilor şi capitalul românesc. Astea nu sunt legi populiste! Sunt legi votate de toate partidele politice, cu excepţia PNL într-adevăr! Voi doar aţi putut să contestaţi tot la CCR sau să reîntoarceţi legi, ca nu cumva vreun român să fie sprjinit acum! Vreţi şomeri, domnule Iohannis?! Cât mai mulţi, nu?! Vreţi sărăcie, austeritate şi şomaj. La fel ca în 2009-2010! Pentru că altceva nu sunteţi în stare! Domnule Iohannis- ridicaţi-vă o clipă ochii din sondaje, lăsaţi calculele electorale, testaţi populaţia şi veniţi cu un plan concret de redeschidere! PSD a întins o mână către dialog. Aţi refuzat-o! Dar nu uitaţi că în timp ce dvs vă ţineţi de lupte politice, românii încep să trăiască de pe o zi pe alta. Vă asumaţi şi asta, domnule Iohannis?”, a conchis Marcel Ciolacu.

Într-o prelungită conferință de presă, Klaus Iohannis a denunțat ”un festival deplorabil al unor politicieni cu comportament nociv şi demagogic”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Nu toţi politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei. Avem un contraexemplu mare, cât Casa Poporului, contraexemplul este Parlamentul şi modul în care unele partide şi unii lideri înţeleg să folosească această nenorocire pentru câştig lor electoral în această perioadă critică. Am văzut un spectacol ciudat, sinistru, aș zice un festival deplorabil, instrumentat de aceiaşi politicieni care şi înainte de criză au avut un comportament destul de nociv și, cert, demagogic (…) Banii românilor au fost risipiţi de guvernele pesediste”, a insistat șeful statului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS