Rusia prelungește izolarea socială până la 12 mai

Preşedintele rus a prelungit măsurile de izolare până la 12 mai în încercarea de a încetini propagarea noului coronavirus în țară.

Restricţiile urmau să fie ridicate la sfârşitul lunii aprilie, dar Vladimir Putin a declarat că vârful epidemiei de COVID-19 nu a fost atins încă în Rusia, afirmând că are în vedere o relaxare progresivă a măsurilor restrictive după 12 mai.

„Situaţia rămâne dificilă. Specialiştii şi oamenii de ştiinţă cu care suntem în contact permanent pentru a ne verifica planurile şi măsurile spun că vârful (contaminărilor) nu a fost încă atins”, a declarat liderul de la Kremlin în reuniunea cu guvernatorii difuzată de televiziunea de stat.

Această ieşire din izolare va fi variabilă în funcţie de regiuni şi se va face „potrivit situaţiei epidemiologice a momentului şi a stabilităţii sale”, a precizat el.

Şeful statului rus a ordonat guvernului condus de premierul Mihail Mişustin să propună noi măsuri „de urgenţă” pentru susţinerea economiei şi a populaţiei şi să pregătească recomandări pentru relaxarea progresivă a restricţiilor de izolare din cauza epidemiei de COVID-19 până la 5 mai.

Vladimir Putin anunţase la începutul lunii aprilie o lună întreagă de concediu plătit pentru a incita populaţia să rămână acasă. În pofida măsurilor de susţinere a antreprenorilor, în special reduceri de impozite şi facilităţi de credit, numeroase întreprinderi ar putea să nu supravieţuiască acestei sistări a activităţii.

Potrivit preşedintelui, Rusia a reuşit să-şi crească capacităţile de producţie pentru a fi în măsură să înceapă din mai să fabrice 2.500 de ventilatoare şi 8,5 milioane de măşti de protecţie în fiecare lună. Producţia testelor de depistare a infecţiilor a fost multiplicată de nouă ori şi în fiecare zi sunt realizate circa 150.000, a adăugat el.

Vladimir Putin a recunoscut totuşi că penurii de material de protecţie persistă şi a ordonat guvernului să ia măsuri suplimentare pentru a creşte producţia.

Rusia a raportat marţi 6.411 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică totalul infecţiilor la 93.558, precum şi 72 de noi decese, bilanţul total al morţilor fiind de 867, cea mai mare parte la Moscova, conform Interfax

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS