Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 10

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

În România, numărul infecțiilor a ajuns la 3.183 în România, în creștere cu 445.

Bilanțul provizoriu a urcat, la 133 de cazuri mortale de COVID-19.

Șeful statului a atras atenția că “urmează săptămâni dificile, critice pentru sistemul medical al României”. Klaus Iohannis reluat, totodată, apelul ca românii din diaspora să nu vină acasă de Paști.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tăratu, la acest moment sunt 3 mari focare în țară, la Suceava, Arad și Deva.

474 de cadre medicale din țară sunt infectate cu noul noul coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Numărul este în creștere cu mai mult de 100. Cele mai multe cazuri sunt raportate la Suceava (318), București (65) și Hunedoara (24).

Mai multe secții ale Spitalului din Câmpulung Moldovenesc se vor închide în scurt timp, după ce mai multe cadre medicale de aici au fost infectate.

Cifrele despre echipamentele de protecție disponibile pentru medicii care îngrijesc pacienți cu COVID-19 arată, de fapt, lipsa acestora.

Președintele Societății Române de Microbiologie s-a alăturat vocilor care cer ca medicii din prima linie de luptă cu noul coronavirus să aibă echipamentele de protecție necesare. “Nu poți să-i pretinzi unui medic să nu se panicheze dacă nu are echipament de protecție”, a atras atenția Alexandru Rafila pentru Mediafax.

Secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din toată țara au nevoie – pentru cei aproximativ 2.000 de medici ATI – de câte cinci milioane și jumătate de echipamente complete de protecție, pentru o perioadă de trei luni de criză provocată de noul coronavirus. Fiecare echipament include măști speciale, mănuși, ochelari de protecție, viziere, măști chirurgicale și combinezoane, a explicat doctorul Dorel Săndesc, la Europa FM.

Comisia Europeană a aprobat ca, din fonduri comunitare, România să aloce 100 de milioane de euro pentru premierea personalului medical din prima linie de luptă contra noului coronavirus, spune – la Europa FM – ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Ținând cont că prima pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți cu COVID-19 este de 500 de euro, banii ar ajunge pentru 200.000 de angajați din sistemul sanitar.

200.000 de măști FFP2 au ajuns în România cu o cursă Tarom.

Spitalul din Onești a devenit primul din țară care folosește tuneluri dezinfectante cu triplă acțiune.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a schimbat al 3-lea director în tot atâtea luni.

Procurorii au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în cazul unui bărbat care s-a prezentat, de două ori, la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, având simptome specifice infectării cu noului coronavirus, fără a fi testat.

Un asistent de la Spitalul Floreasca este acuzat că a furat din depozitul spitalului 2.000 de măşti şi dezinfectanţi, după care a vândut echipamentele medicale.

A fost lansată prima platformă de comunicare directă între cei care luptă cu COVID-19 și presă. Serviciul este gratuit și urmărește ca, prin transparentizarea informațiilor, să contribuie la combaterea epidemiei și protejarea medicilor și a tuturor celor aflați în linia întâi.

Direcţia de Sănătate Publică a interzis folosirea unui dezinfectant pe care, în urmă cu câteva zile, îl autorizase.

Peste 20 de militari au ajuns în orașul ialomițean Ţăndărei pentru ca, alături de jandarmi şi poliţişti, să verifice respectarea măsurilor impuse prin ordonanţe militare. Prefectul judeţului Ialomiţa propune carantinarea zonei.

Alte peste 9.00 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, fiindu-le aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.090.347 de lei.

Cu 350 de izolați la domiciliu, o comună vrânceană nu mai are apă curentă.

La nivel național s-au depus peste 25.000 de cereri pentru aproximativ 240 de mii de salariați, iar autoritățile estimează că banii vor începe să fie virați de săptămâna viitoare.

Impactul economic al actualei pandemii este „mult mai grav decât criza financiară globală” de acum un deceniu, a declarat, vineri, șefa Fondului Monetar Internațional. Creditorul se declară pregătită să folosească un trilion de dolari în războiul cu noul coronavirus, pentru a ajuta cei mai vulnerabili. “Niciodată, în istoria FMI, nu am asistat la un moment în care economia mondială să se opreasc. Suntem în recesiune!”, a spus Kristalina Georgieva.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat atingerea pragului de un milion de infectări cu noul coronavirus în întreaga lume. Bilanțul pandemic al deceselor cauzate de COVID-19 a trecut de 50.000. Șeful OMS le-a cerut guvernelor lumii să nu ridice “prea devreme” restricțiile impuse, în ultimele săptămâni, pentru a controla răspândirea infecțiilor.

Italia rămâne cea mai grav afectată ţară europeană, înregistrând aproape 14.700 de decese. Autorităţile spun că, potrivit unor indicii, ritmul de apariţie a noilor cazuri încetineşte.

Autoritățile britanice au raportat un record negativ de 684 de noi decese cauzate de COVID-19. Bilanțul epidemic a urcat la peste 3.600 de cazuri mortale. Regina Elisabeta a II-a li se va adresa supușilor, duminică, pe tema actualei crize sanitare.

Cancelarul german consideră este “prea deveme” pentru a relaxa restricţiile impuse în contextul epidemiei.

Parlamentul bulgar a aprobat propunerea de prelungire a stării de urgenţă cu o lună. 14 oameni au murit, până vineri, de COVID-19 în țara de la sud de Dunăre.

Guvernul turc a înăsprit regulile impuse populației în încercarea de a contracara epidemia. Purtarea măştilor de protecție devine obligatorie în spaţiile publice aglomerate.

Agenţia europeană de poliţie (EUROPOL) a avertizat, vineri, că schimbările apărute în desfăşurare a vieţii şi a activităţilor în această perioadă, când locuitorii țărilor petrec mult mai mult timp online din cauza restricțiilor de deplasare, expun internauții în fața infractorilor cibernetici.

Guvernul peruan a anunţat restricţii în funcţie de sex pentru părăsirea locuinţelor, în încercarea de a stopa răspândirea epidemiei de nou coronavirus.

Legendă a jazz-ului din New Orleans, Ellis Marsalis Jr a murit, la vârsta de 85 de ani, din cauza complicaţiilor cauzate de infecția cu noul coronavirus.

Vedetă a televiziunii americane și, totodată, una dintre cele mai bogate şi mai influente femei de dincolo de Atlantic, Oprah Winfrey a anunțat că sprijină financiar lupta împotriva noului coronavirus.

  • Jurnal online de carantină realizat de Andrei Paleu