Confidenţialitate

Cu 350 de izolați la domiciliu, o comună vrânceană nu mai are apă curentă

Situație disperată în comuna vrânceană Tâmboești, unde de o săptămână oamenii nu mai au apă curentă.

Nu e pentru prima oară când în localitate sunt astfel de probleme, doar că de data aceasta e o problemă de viață și de moarte, mai ales că în plină pandemie, igiena e vitală.

Problema e cu atât mai gravă cu cât în comună sunt peste 350 de persoane izolate la domiciliu, după ce s-au întors acasă din străinătate.

Compania de Utilități Publice care administrează rețeaua de apă pune situația pe seama creșterii consumului de apă, pe fondul repatierii localnicilor, iar singura soluție găsită a fost să frunizeze apa cu porția.

A trecuit mai bine de o săptămînă de cînd în comuna Tîmboești nu curge apa. Iar dacă de băut oamenii mai cumpără de la magazin, pentru igienă nu există nici picătură de apă.

Primarul localității a făcut apel la toate autoritățile din județ pentru a rezolva această problemă, mai ales că e comuna care are cele mai multe persoane izolate la domiciliu din județ.

Sunt circa 350 de localnici care au lucrat în străinătate, în principal în Anglia, care au venit acasă pentru că pandemia i-a lăsat fără locuri de muncă.

Ei și toți ceilalți săteni nu pot respecta o regulă elementară de prevenire a îmbolnăvirii, să se spele pe mâini cu apă și săpun.

Compania de Utilități publice, care are rețeaua de apă în administrare, pune totul pe seama sistemului învechit și a consumului crescut pe fondul repatrierii localnicilor.

Sunt investiții în derulare în comună pentru reabilitarea rețelei, dar va mai dura până cînd lucrările vor fi gata.

Așa că singura soluție găsită de administratorul rețelei a fost să furnizeze apa cu program, cu posibilitatea de a crește sau micșora intervalul orar, în funcție de consum.

Măsura îi nemulțumește pe săteni, care spun că în această perioadă apa trebuie să curgă non-stop, și așteaptă ca Direcția de Sănătate Publică să vină cu soluții sau măsuri.