Confidenţialitate

Ministrul Boloș, la Europa FM: Din fonduri comunitare, România poate să aloce 100 mil. euro pentru premierea cadrelor medicale | AUDIO

Comisia Europeană a aprobat ca, din fonduri comunitare, România să aloce 100 de milioane de euro pentru premierea personalului medical din prima linie de luptă contra noului coronavirus, spune – la Europa FM – ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Ținând cont că prima pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți cu COVID-19 este de 500 de euro, banii ar ajunge pentru 200.000 de angajați din sistemul sanitar.

“Cuantumul, pe care l-a anunțat inclusiv președintele [Klaus Iohannis – n.r] este cel de 2.500 de lei. Deocamdată, suntem în discuții pentru a-l propune ca și stimulent neimpozabil. Eu cred că, până la urmă, ar trebui să fie net, dar decizia este a prim-ministrului. Vom înainta propunerea în acord cu ceea ce propune acesta”, ne-a declarat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prima zi a săptămânii viitoare, Executivul ar putea adopta un act normativ care să permită premierea cadrelor medicale.

Managerii de spitale sunt cei care vor stabili cine va fi premiat, ne-a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

“Decizia îi revine conducătorului unității sanitare, adică managerului de spital. Oricum, noi suntem, în momentul de față, în curs de reevaluare a apelurilor de proiecte de pe Programul Operațional Capital Uman (PO CU), pentru că poate o parte dintre acestea nu se mai potrivesc cu situația momentului actual. De exemplu, cursuri pentri firmele de export… Exportul este complet blocat în momentul de față. Să redirecționăm anumite fonduri”, i-a spus ministrul Ancăi Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi, președintele Klaus Iohannis spune că a solicitat Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar de 500 de euro medicilor și personalului medical care îngrijesc bolnavi de COVID-19.