Confidenţialitate

INFOMANIA • 3 octombrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba au continuat operațiunea de golire controlată a lacului de acumulare Tăul Mare, unde o breșă a fost descoperită, în weekend, în baraj.

Din ordinul autorităților, în jur de 100 de localnici din comuna Roșia Montană și-au părăsit casele.

Deși nu curge apă prin respectiva breșă, “riscul de viitură există”, a spus – la Europa FM – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Aflat la fața locului, Raed Arafat a adăugat că unii oameni au refuzat evacuarea gospodăriilor.

Se intervine cu motopompe de mare capacitate, unele aduse din alte județe. Zona este, însă, una greu accesibilă.

Experții plănuiesc reducerea cu 5 metri a cotelor lacului de acumulare. Duminică seară, nivelul scăzuse cu 40 de centimetri.

Ministrul Mediului Tánczos Barna a transmis că prognoza hidrologică nu prevede creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană.

Situat la o altitudine de peste 900 de metri, barajul a fost amenajat în urmă cu un secol și nu a fost vreodată expertizat.


O mare parte a județului Maramureș nu mai are unde să arunce gunoiul.

Până săptămâna trecută, deșeurile din 31-a de localități erau încărcate în camioane și duse la Târgu Mureș, ale cărui autorități nu mai acceptă acest lucru.

Autoritățile maramureșene n-au reușit să construiască o groapă de gunoi.

Cea în care s-au investit zeci de milioane de euro a fost amplasată pe un deal care a luat-o la vale, iar firma implicată în lucrări a intrat în faliment.

Întrucât proiectul nu poate fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, Maramureșul va trebui să restituie o finanțare comunitară de 80 de milioane de euro, ceea ce va atrage falimentul județului, după cum avertizează jurnalistul Alex Dima de la “România te iubesc!”.

Câteva mii de persoane au luat parte la un protest antiguvernamental organizat, în Capitală, de Alianța pentru Unirea Românilor.

Timp de mai multe ore, circulaţia rutieră a fost perturbată în centrul Bucureștiului.

La apelul AUR, demonstranții s-au adunat la Piața Universității și au plecat în marș spre Piaţa Victoriei, unde senatoarea Diana Șoșoacă și susținătorii acesteia aveau aprobare pentru o manifestație. Cele două tabere s-au șicanat pe alocuri.

Jandarmeria Capitalei a dat amenzi de peste 32.000 de lei.

De asemenea, un bărbat este cercetat penal pentru că a mers la protest cu arme albe, iar altul avea asupra sa un spray lacrimogen.

Opoziția cere demisia deputatului Aurel Bălășoiu. Parlamentarul a fost exclus din PSD, în weekend, în contextul scandalului în care este implicat.

Imagini apărute în spațiul public îl înfățișează pe Aurel Bălășoiu în intimitate cu un băiat.

Uniunea Salvați România a cerut Procuraturii să cerceteze cazul.

Căstorit și absolvent de Teologie, Aurel Bălășoiu se declară victima unei înscenări și insistă că nu este el bărbatul din respectivele imagini.

Conducerea Partidului Național Liberal se reunește, înainte de prânz, pentru a desemna un nou ministru al Educației.

Portofoliu a rămas vacant după demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat că și-a însușit paternitatea unui curs universitar.

Favorită să preia portofoliul este Ligia Deca, actual consilier al președintelui Klaus Iohannis. Doctor în științe politice, Ligia Deca este autoarea programului prezidențial ”România educată” și a fost implicată în elaborarea noilor legi ale Educației.

Cele mai multe universităţi din țară îşi deschid porţile pentru noul an. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la festivitatea de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’.

8 din 10 tineri care provin din mediul rural și-ar dori să meargă la facultate, dar cam o treime invocă lipsurile financiare, potrivit unui sondaj al fundației World Vision. Cercetarea sociologică mai arată că adolescenţii din medii defavorizate sunt atraşi de școlile militare.

Pompierii prahoveni au intervenit duminică, timp de câteva ore, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins mai multe clădiri din incinta Ocolului Silvic Măneciu. În zonă se află și un depozit de carburanţi.

Circulaţia rutieră a fost reluată în Defileul Jiului, în zona localității gorjene Bumbeşti-Jiu, unde un bolovan a căzut de pe versant peste un autoturism aflat în trafic. Şoferul a murit în cele din urmă. În autoturism se mai aflau alţi 3 pasageri, care nu au fost răniţi.

Agenții rutieri au reţinut, în weekend, aproape 800 de permise de conducere şi au retras în jur de 300 de certificate de înmatriculare. Amenzile date depășesc 3 milioane de lei.

Localnicii din comuna clujeană Nădășelu au protestat, în weekend, față de planul construirii unui tronson din autostrada spre Sălaj. Oamenii se opun soluției tehnice de a strămuta mormintele din cimitirul satului pentru a ridica un viaduct pe traseu.

Prima brățară electronică de monitorizare a unui agresor a fost montată, duminică, de polițiștii bucureșteni. Bărbatul în cauză și-a bătut partenera de viață. Victima a cerut să fie protejată. Kit-urile de urmărire au intrat, recent, în dotarea Poliției Capitalei.

Stins din viață la vârsta de 83 de ani, actorul Alexandru Arșinel a fost condus, duminică, pe ultimul drum de colegi și admiratori.

Trupul său neînsuflețit a fost înmhumat în Cimitirul Bellu din Capitală.

Absolvent al Facultăţii de Teatru din Bucureşti (promoţia 1962), Alexandru Arşinel a debutat pe scena Teatrului Maghiar din Târgu Mureş, dar şi-a dedicat cea mai mare parte din activitatea artistică Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”‘.

La Iași, au început pregătirile pentru pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva. Întrucât nu mai sunt restricții sanitare, preoții așteaptă un număr mare de credincioși.

Pentru a evita aglomerația, unii pelerini au ajuns deja la Iași, pentru a se închina la raclă.

România și alte 8 state europene din regiune și-au reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în contextul anexării estului separatist de către Rusia lui Vladimir Putin.

Președinții semnatari ai declaraţiei comune, între care Klaus Iohannis, au cerut Kremlinului să își retragă imediat trupele din toate teritoriile ocupate.

Curtea Constituțională a Rusiei a încuviințat, în weekend, decizia de anexare a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oraşul strategic Lîman, din estul ţării, a fost “complet eliberat” de sub controlul forţelor ruse, care au bătut în retragere din acest bastion, centru de aprovizionare din prima linie a războiului.

Lupte intense se dau și pe frontul din regiunea Herson, unde două localități ar fi fost eliberate.

În aceste zile, în încercarea de a opri contraofensiva Kievului, armata rusă se întărește cu rezerviști.

Partidul prezidențial Rusia Unită va prezenta un proiect de lege care să le permită deputaţilor din Duma de Stat să poată fi trimiși voluntar să lupte în Ucraina.

Mobilizarea parţială, ordonată la 21 septembrie de Vladimir Putin, a provocat un exod masiv în străinătate al bărbaţilor care pot fi încorporaţi.

În cel mai puternic apel de la izbucnirea războiului, Papa Francisc l-a implorat pe președintele Vladimir Putin să pună capăt “spiralei violenței și a morții”. Suveranul pontif a calificat drept “absurdă” ameninţarea atomică, revenită în actualitate.

Conservatorii lui Boiko Borisov s-au clasat pe primul loc în cea de-a 4-a rundă de alegeri parlamentare organizate, în Bulgaria, în ultimul an și jumătate. 

Reformiștii lui Kiril Petkov, destituit de la conducerea guvernului în iulie, ocupă locul secund în preferințele electorale.

Legislativul de la Sofia numără 240 de aleși. Taberele politice rămân dezbinate, ceea ce ar putea atrage organizarea unui nou scrutin în 2023.

Campania electorală a fost una anemică.

Bulgaria a rămas, în primăvară, fără importuri de gaz rusesc, după ce țara a refuzat plata în ruble.

În Brazilia, suspansul alegerilor prezidențiale se prelungește până pe 30 octombrie, când va fi organizat al doilea tur de scrutin.  

Preşedinte în exerciţiu, naționalistul Jair Bolsonaro candidează din nou, având susținerea Partidului Liberal.

Favorit al alegerilor este fostul preşedinte Luiz Inácio Lula da Silva (Partidul Muncitorilor), care își dorește un al treilea mandat după eliberarea din închisoare, unde a ajuns în urma unui proces pe care l-a denunțat drept o răzbunare politică.

Rămăşiţele a zeci de indigeni au fost repatriate în Noua Zeelandă din Austria, la finalul unor negocieri care au durat peste 70 de ani.

Câteva sute de persoane au asistat la procesiune.

Osemintele au fost colectate, în cea mai mare parte, de jefuitorul de morminte austriac Andreas Reischek în perioada 1877-1889.

Muzeul naţional din Noua Zeelandă Te Papa a iniţiat în 2003 un program în scopul repatrierii osemintelor de la diverse instituţii. Peste 600 de rămăşiţe au fost restituite de atunci, printre care 111 moriori şi două maori de la Muzeul de istorie naturală din Londra în iulie.

”Este mereu o alinare spirituală şi un privilegiu de a ne primi înapoi strămoşii care au fost victimele unor astfel de practici reprobabile”, a declarat săptămâna aceasta Pou Temara, preşedintele comisiei consultative pentru repatriere, înaintea repatrierii rămăşiţelor.

Autorităţile indoneziene investighează busculada creată pe stadionul din orașul Malang. Cel puțin 125 de persoane au murit în dezastru, iar alte aproape 300 au fost rănite.

Fanii dezamăgiţi ai echipei învinse au năvălit pe gazon. Forţele de poliţie au ripostat cu grenade lacrimogene. Ulterior, suporterii s-au călcat în picioare în timp ce se grăbeau spre ieşirile din arenă.

Preşedintele indonezian, Joko Widodo, a ordonat suspendarea tuturor meciurilor de fotbal.

FIFA și-a exprimat consternarea.

În etapa a 12-a a Superligii, FCSB s-a impus pe teren propriu în confruntarea cu FC Argeş,  scor 3-2.

Echipa antrenată de Nicolae Dică venea după patru meciuri fără victorie în campionat.

Tot duminică, FC Hermannstadt a suferit prima înfrângere din această ediţie în confruntarea cu cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, care a întors scorul la Mediaș și s-a impus cu 2-1.

Slovacul Pavol Safranko a marcat golul victoriei (‘87), primul după revenirea sa la  la echipa din Sfântu Gheorghe. Sepsi OSK a bifat a treia victorie la rând în Superligă.

Luni, sunt programate partidele AFC Botoşani – FC Universitatea Cluj (Stadion Municipal – Botoşani, 18:00) și AFC Chindia Târgovişte – FC Rapid Bucureşti (Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti, 21:00).

Pilotul Sergio Perez (Red Bull) a câştigat Marele Premiu de Formula 1 al statului Singapore, desfăşurat duminică în nocturnă pe circuitul stradal de la Marina Bay, reușind a patra sa victorie în Campionatul Mondial de Formula 1.

Mexicanul l-a devansat cu 7,5 secunde pe monegascul Charles Leclerc (Ferrari), plecat din pole position

Săptămâna prestigioaselor Premii Nobel începe luni, la Stockholm, cu distincția pentru pentru Fiziologie și Medicină.

În zilele următoare, vom cunoaște laureații pentru Fizică, Chimie, Literatură și Pace.

În prima zi a săptămânii viitoare, va fi decernat Nobelul pentru Economie.

Cu excepţia acestuia din urmă, celelalte premii au fost create de industriaşul suedez Alfred Nobel.

Premiile sunt înmânate în mod tradiţional în cadrul unor evenimente organizate la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Vremea va continua să se răcească ușor, astfel încât valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei în sud și sud-est și mai scăzute decât acestea în celelalte regiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse și posibil descărcări electrice în nordul, în centrul teritoriului și în zonele montane și pe arii restrânse în rest, cu o probabilitate mai mare în sud-est. Cantitățile de apă vor depăși izolat la munte, mai ales prin acumulare, 15…20 l/mp. La altitudini de peste 1700m precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări pe crestele montane și pe alocuri în Oltenia. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 14 și 22 de grade.

La București, valorile termice vor continua să scadă și se vor situa în jurul celor specifice perioadei. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales după-amiaza, când va crește probabilitatea pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 21…23 de grade.

La munte, cerul va fi temporar noros și pe arii relativ extinse va ploua și vor fi posibile descărcări electrice. La altitudini de peste 1.700 m, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Cantitățile de apă vor fi pe alocuri mai însemnate și vor depăși, mai ales prin acumulare, 20…30 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe creste. Valorile termice vor scădea ușor față de cele din intervalul anterior.

Octombrie se anunță cea mai stabilă lună de toamnă, vremea menţinându-se însorită pe parcursul a mai multor zile, chiar dacă nopţile vor deveni tot mai reci şi, în majoritatea zonelor ţării, va apărea bruma.