Confidenţialitate

Alegeri prezidențiale în Brazilia: Jair Bolsonaro și Lula da Silva, în turul al doilea

Suspansul alegerilor prezidențiale din Brazilia se prelungește până pe 30 octombrie.

Fostul preşedinte stângist Luiz Inacio Lula da Silva a obținut cele mai multe voturi după prima rundă (48%), relatează BBC.

În schimb, președintele în exercițiu Jair Bolsonaro – extrmist de dreapta – s-a clasat al doilea (43%).

Câștigătorul trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales președinte.

Milioane de brazilieni au stat la coadă ore în șir pentru a-și exprima opțiunea electorală, iar unele secții de votare au rămas deschise peste programul stabilit inițial.

Scrutinul, la care au fost chemaţi 156 de milioane de persoane cu drept de vot, s-a desfășurat fără violenţe. Peste 500.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea scrutinului, care a avut loc în prezenţa a zeci de observatori străini.

Două incertitudini au planat asupra zilei de duminică, anume dacă Lula va reuşi să fie ales pentru un al treilea mandat de preşedinte din primul tur şi dacă Bolsonaro va contesta rezultatul, aşa cum ameninţă de luni de zile. Enervat de întrebările insistente din partea presei, Jair Bolsonaro, îmbrăcat în tricoul galben-verde al naţionalei de fotbal sub care purta o vestă antiglonţ, nu a vrut să spună clar dacă va recunoaşte rezultatul.

Brazilienii l-au penalizat mai puţin decât se prevedea pe preşedintele în exerciţiu în vârstă de 67 de ani pentru negarea epidemiei de Covid (soldată cu 685.000 de morţi), criza economică care afectează Brazilia, unde peste 30 de milioane de oameni suferă de foame, şi crizele care i-au marcat întreg mandatul.