Confidenţialitate

Ucraina: După victoria din Lîman, forțele Kievului au eliberat două localități din regiunea Herson

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, duminică, că forţele ucrainene au eliberat localităţile Arhanhelske şi Mîroliubivka din regiunea Herson.

Liderul de la Kiev a mulţumit unor unităţi ale forţelor ucrainene pentru că s-au remarcat în prima linie, relatează Agerpres, citând Reuters.

Informaţiile nu au putut fi verificate, deocamdată, în teren de jurnaliști.

În weekend, Volodimir Zelenski a declarat că oraşul strategic Lîman, din estul ţării, a fost “complet eliberat” de sub controlul forţelor ruse, care au bătut în retragere din acest bastion, centru de aprovizionare din prima linie a războiului.

În aceste zile, armata rusă se întărește cu rezerviști, în încercarea de a opri contraofensiva Kievului.

Partidul prezidențial Rusia Unită va prezenta un proiect de lege care să le permită deputaţilor din Duma de Stat să poată fi trimiși voluntar să lupte în Ucraina.

Mobilizarea parţială, ordonată la 21 septembrie de Vladimir Putin, a provocat un exod masiv în străinătate a bărbaţilor care pot fi încorporaţi.

România și alte 8 state europene din regiune și-au reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în contextul anexării estului separatist de către Rusia lui Vladimir Putin.

Președinții semnatari ai declaraţiei comune, între care Klaus Iohannis, au cerut Kremlinului să își retragă imediat trupele din toate teritoriile ocupate.

Curtea Constituțională a Rusiei a încuviințat, în weekend, decizia de anexare a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

În cel mai puternic apel de la izbucnirea războiului, Papa Francisc l-a implorat pe președintele Vladimir Putin să pună capăt “spiralei violenței și a morții”. Suveranul pontif a calificat drept “absurdă” ameninţarea atomică, revenită în actualitate.