Protest în Piața Victoriei, după Ordonanța de Urgență care stabilește noi taxe și impozite începând din 2019

La această oră, câteva zeci de persoane protestează în centrul Bucureștiului, în fața Guvernului României, în Piața Victoriei. În ciuda frigului din București, fiind -2 grade Celsius acum, protestatarii continuă să rămână în fața clădirii Guvernului, chiar dacă numărul lor este mult mai mic decât s-a înregistrat la proteste similare, provocate de decizii ale Guvernului.

Protestul a început la ora la care Viorica Dăncilă anunța că se va adopta în ședința de Guvern proiectul promovat de ministrul finanțelor, prin care sunt propuse noi taxe și impozite începând din 2019, dar și o serie de schimbări fiscale în măsură să influențeze mecanismele ecnomice ale României.

La o zi după ce Ministerul de Finanțe anunțase planurile legate de această OUG, Bursa de Valori din București a cunoscut cea mai neagră zi a sa din istorie din cauza unui eveniment intern. În ciuda acestor semnale, Guvernul și-a continuat planurile.

Imediat după ora 21,  Eugen Teodorovici a prezintat, într-o conferință de presă, conținutul Ordonanței de Urgență adoptate vineri seara de Guvernul Dăncilă.

Printre altele, în Ordonanța de Urgență sunt modificări privind sistemul de pensii, se introduc noi impozite și taxe, apare așa-numita ”taxă pe lăcomie”, dar se promit și creșteri ale pensiilor, devansarea creșterii salariilor din educație și acordarea voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sectorul public, despre care spune că s-au dovedit benefice până acum pentru economie. Salariile minime în construcții vor crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2019, iar premierul suține că taxele pe muncă vor fi reduse la jumătate.

Taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc va crește la 2%.  Tot vineri seara a fost anunțată demararea unui program privind construcţia a o mie de grădiniţe cu program sportiv în parteneriat cu mediul de afaceri prin care firmele care le vor construi vor primi până la 500.000 de euro din partea statului, dar și înfiinţarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional pentru care vor fi alocate 310 milioane lei în 2019.

Reacții politice după Ordonanța de Urgență

Pe plan politic, doi lideri din opoziție au reacționat la scurt timp după ce Viorica Dăncilă a anunțat că adoptă Ordonanța de Urgență privind modificările fiscale începând din 1 ianuarie 2019.

„În ziua aniversării Revoluţiei Române, în ziua preluării simbolice a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, în seara practic a ultimei zile de lucru din acest an când puţini sunt aceia care pot să reacţioneze, tăntica incultă, analfabetă, dar din ce în ce mai tupeistă şi mai obraznică, comite o crimă cu premeditare împotriva economiei româneşti, şi aşa suferindă după loviturile anterioare încasate de la pleiada de nechemaţi rătăciţi pe la butoanele guvernului şi ministerelor”, a comentat Ludovic Orban.

Fostul premier, în prezent liderul formațiunii PLUS, Dacian Cioloș a reacționat și el într-o postare pe Facebook. ”Decizia luată azi de guvern prin adoptarea OUG privind modificarea Codului Fiscal nu va crește salariile și pensiile, nu va aduce bunăstare, va crea însă premisele unor măriri de prețuri în lunile care vin. Un guvern responsabil nu-și bate joc de contribuabili, nu aruncă în aer bursele, nu pune cetățeanul în fața faptului împlinit. Actul de guvernare este un act de maximă responsabilitate, pentru că de el depinde echilibrul întregii societăți.

Ordonanța de urgență dată de Guvernul Dăncilă prin care se introduc noi taxe e un act de iresponsabilitate politică”, a comentat Dacian Cioloș.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS