Cea mai mare scădere pe Bursa de Valori București în urma unui eveniment intern

BVB încheie ziua de miercuri cu o scădere de -11.21% pentru BET (BUCHAREST EXCHANGE TRADING).

La deschidere, indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare.

La prânz, indicele principal BET afișa o scădere de 8,66%. Nu a mai fost o scadere de asemenea magnitudine din 8 august 2011, cand scăderea a fost de 8,39% pentru indicele BET la finalul zilei)

În urmă cu o zi, Ministerul Finanțelor Publice a publicat, în consultare publică, proiectul de Ordonanță de Urgență care introduce mai multe măsuri ce urmează a fi aplicate din ianuarie 2019.

Printre măsuri – Din 2019 se înființează Fondul de Dezvoltare si Investitii, gestionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, printr-un cont de disponibil, apare și ”taxa pe lăcomie” iar contribuabilii sunt obligaţi să calculeze, să declare și să plătească taxa pe lăcomie, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe lăcomie, iar Pilonul II de Pensii este zguduit de o măsură al cărei impact este încă dificil de estimat – o persoană, participantă la un fond de pensii se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.

Într-un comunicat trimis Europa FM, se arată că ”Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern.

Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebita atentie actiunile decidentilor politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS