Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 41

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, luni, alte 349 infecții cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic urcă la 13.512 de cazuri în România.

Numărul deceselor a ajuns la 818, în creștere cu 23 de cazuri mortale.

La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.830 de persoane. Alte 20.085 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 199.068 de teste.

Un român din cinci își face griji pentru sănătatea sa și a membrilor familiei, iar unul din 9 se teme că actuala criză sanitară se va agrava, după cum indică un sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM. Criza sanitară este de departe cea mai mare grijă a românilor care au participat la sondaj, în vreme ce criza economică îi preocupă pe mai puțin de 10 la sută dintre ei. De altfel, doar 1,4 al sută dintre români își fac griji că își vor pierde locul de muncă.

Potrivit aceleiași cercetări, aproape 53 la sută dintre români încă mai cred că ne confruntăm cu o epidemie de gripă sezonieră, nicidecum cu o nouă formă de coronavirus.

Primăriile se află pe primul loc în topul instituțiilor publice de care românii se declară mulțumiți atunci când vine vorba de implicarea în rezolvarea crizei cauzate de coronavirus.

25,2% dintre românii care se informează de la radio declară că își iau informațiile de la Europa FM, ceea ce ne plasează înaintea tuturor stațiilor, chiar și înaintea postului public.

Un cartier din orașul Buzău a fost plasat în carantină după confirmaare a 19 de cazuri de îmbolnăvire printre membrii unei familii.

Se extinde focarul de COVID-19 de la Sasca Mică, județul Suceava. Primarul comunei sucevene Cornu Luncii și membrii familiei acestuia sunt internați cu noul coronavirus la Spitalul Județean din Suceava. Soția edilului este director la centrul de la Sasca Mică, acolo unde sunt infectate 301 persoane, unul din cele mai mari focare din țară.

Premierul a anunțat, într-un bilanț al strategiei contra COVID-19, că eliminarea restricţiilor impuse prin starea de urgență se va face, după data de 15 mai, în mod gradual, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic. “Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mall-urilor (…) Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri”, a explicat Ludovic Orban.

Faţă de unele previziuni, lucrurile stau mai bine în economie decât ne aşteptam, susține șeful executivului.

La finalul unei noi ședinței pe tema situației epidemiologice, șeful statului a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită. România va intra în starea de alertă, potrivi lui Klaus Iohannis. “După 15 mai, putem să ne mișcăm în interiorul localității în care avem treabă, dar să nu exagerăm”, a subliniat președintele, care a adăugat că nu va mai fi nevoie de declarația pe propria răspundere.

Totodată, a menționat că pe data de 15 mai se redeschid saloanele de coafură, frizerii, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale, de distanțare. Sportivii profesionişti vor putea să înceapă cantonamentele după 15 mai.

Klaus Iohannis a precizat, însă, că măsurile de relaxare nu se aplică în zonele carantinate.

Jurnalistul Cătălin Tolontan caracterizează declarația de presă a președintelui drept “un discurs electoral”. Coordonatorul editorial al ziarului Libertatea consideră că autoritățile statului au folosit dubla măsură în gestionarea crizei COVID-19. O anchetă a publicației a dezvăluit că România a exportat forță de muncă în vestul Europei încă din 20 martie, când era deja instituită starea de urgență.

Ministrul de Interne admite că unii polițiști au dat amenzi în mod abuziv în perioada stării de urgență legate de coronavirus și spune că abuzurile sunt anchetate. Marcel Vela le recomandă celor care se consideră nedreptățiți să facă o sesizare.

Declarația pe proprie răspundere a fost modificată.

Medicii de familie cer guvernului să păstreze posibilitatea acordării de consultații la distanță și după încetarea stării de urgență.

Ministrul Educației spune că profesorii pot cere școlilor echipamentele necesare pentru cursuri online.

În România sunt multe decese din cauza noului coronavirus față de alte țări, avertizează coordonatorul editorial al ziarului Libertatea. Cătălin Tolontan amintește că avem 42 de persoane decedate la un million de locuitori, în comparație cu Polonia (18), Serbia (22), Croația (19) și Bulgaria (11) la un milion de oameni.

Un poliţist de la Serviciul Poliţiei Rutiere din Botoşani a fost spitalizat după ce a fost infectat cu noul coronavirus. Ulterior, 7 colegi de-ai acestuia de la Serviciul Poliţiei Rutiere au fost izolaţi la domicilii.

Activitatea de producţie pe platforma industrială Dacia de la Mioveni a fost reluată. Constructorul auto a întrerupt producţia din data de 17 martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Totodată, Ford a redeschis fabrica de la Craiova. Pentru început, angajații vor lucra într-un singur schimb.

Uber Eats și-a anunţat utilizatorii că, începând din 3 iunie, își sistează operaţiunile pe piaţa din România.

Situația din sectorul auto din Germania s-a înrăutățit dramatic, arată cel mai recent sondaj printre antreprenorii domeniului.

Multe alte ţări europene au ridicat blocajele naţionale.

În Italia, relaxarea a început timid, cu multă confuzie printre cetățeni.

Cea mai ambițioasă strângere de fonduri organizată vreodată a avut un impact extraordinar. În primele două ore de la lansare, s-a apropiat foarte mult de ținta propusă, de 7,5 miliarde de euro. Până acum, s-au înregistrat donații de 5,6 miliarde de euro. România a oferit 200 de mii de euro, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Autoritățile ruse au raportat alte 10.581 de infecții cu noul coronavirus. Bilanțul total al cazurilor confirmate de SARS-COV-2 a ajuns la 145.268 la nivelul întregii țări.

Coronavirusul a ucis alte 1.450 de persoane în Statele Unite. Bilanțul epidemiei a ajuns la peste 67.000 de cazuri mortale pe teritoriul american. Statele Unite sunt de departe ţara cea mai îndoliată de pandemia de COVID-19.

Într-un interviu acordat Fox News, președintele SUA a declarat că bilanțul epidemiei de nou coronavirus ar putea fi mult mai ridicat decât estimările inițiale. Potrivit lui Donald Trump, COVID-19 ar putea ucide 100.000 de concetățeni. Liderul de la Casa Albă s-a arătat “foarte încrezător” că un vaccin  salvator ar putea disponibil până la finalul acestui an.

Relaţiile dintre China şi SUA au ajuns în cel mai tensionat moment din ultimele decenii, în contextul accentuării lipsei de încredere reciprocă şi a disensiunilor pe motive comerciale și tehnologice. Președintele american Dona ld Trump vrea să tragă la răspundere regimul de la Beijing pentru actuala criză sanitară mondială.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu