Confidenţialitate

China se teme de ostilitate internaţională ca urmare a pandemiei

Un raport al administraţiei de la Beijing concluzioneză că actuala pandemiei ar putea genera un val de ostilitate internaţională împotriva Chinei, relatează agenția Reuters, citând oficiali care au văzut documentul.

Analiza, care i-ar fi fost prezentată inclusiv preşedintelui Xi Jinping, avertizează că sentimentele internaţionale împotriva Chinei sunt la cel mai înalt nivel de la momentul reprimării protestelor din Piaţa Tiananmen, în 1989.

Ca reacţie la pandemia de coronavirus, statul asiatic riscă să se confrunte cu un val de ostilitate dirijat de Statele Unite şi trebuie să fie pregătită pentru cel mai grav scenariu – o confruntare militară între cele două puteri mondiale.

Oficialii au preferat să păstreze anonimatul, dată fiind sensibilitatea situaţiei.

Raportul a fost elaborat de Institutul chinez pentru Relaţii Internaţionale Contemporane o structură de analiză afiliată Ministerului chinez pentru Securitatea Statului.

Reuters precizează că nu a avut acces la document, ale cărui prevederi au fost descrise de persoane care cunosc concluziile.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt în cel mai tensionat moment din ultimele decenii, în contextul accentuării lipsei de încredere şi a disensiunilor pe teme comerciale, tehnologice, al crizelor din Hong Kong şi Taiwan şi revendicărilor teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Președintele american Donald Trump vrea să tragă la răspundere regimul de la Beijing pentru actuala criză sanitară mondială.

Conform raportului, Statele Unite percep ascensiunea Chinei ca fiind o ameninţare economică şi de securitate, precum şi o provocare pentru democraţiile occidentale. De asemenea, raportul avertizează că Washingtonul ar încerca să afecteze poziţia Partidului Comunist, aflat la putere în China, prin subminarea încrederii publice.