Confidenţialitate

Tolontan: Nu avem oameni pregătiți pentru a face testele pentru COVID-19 | AUDIO

În România sunt multe decese din cauza noului coronavirus față de alte țări, avertizează coordonatorul editorial al ziarului Libertatea.

Cătălin Tolontan amintește că avem 42 de persoane decedate la un million de locuitori, în comparație cu Polonia (18), Serbia (22), Croația (19) și Bulgaria (11) la un milion de oameni.

“Se tot spune că am ajuns la 10.000 de teste pe zi. Nu este adevărat. Dacă numărăm sâmbăta și duminica, poate. Numărul adevărat a rămas în continuare undeva la 5.000 – 6.000.
Nu avem oameni pregătiți pentru a face aceste teste. Care, atenție, nu sunt extraordinar de complicate. Au un grad de complexitate, dar nu sunt o chirurgie pe creier. Mie mi se pare foarte simbolic acest decalaj între am adus aparatură – o să mai aducem aparatură multă, multă. Este o condtie necesară, dar nu și suficientă. Pentru România care urmează de acum înainte, și nu doar în sănătate”, spune jurnalistul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, luni, alte 349 infecții cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic urcă la 13.512 de cazuri în România.

Numărul deceselor a ajuns la 803.

La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.830 de persoane. Alte 20.085 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 199.068 de teste.