Confidenţialitate

Tolontan: România a trimis muncitori în Germania încă din 20 martie. Inclusiv din Suceava | AUDIO

Cătălin Tolontan caracterizează declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis drept “un discurs electoral”.

Coordonatorul editorial al ziarului “Libertatea” consideră că autoritățile statului au folosit dubla măsură în gestionarea crizei Covid-19.

O anchetă a publicației a dezvăluit că România a exportat forță de muncă în vestul Europei încă din 20 martie, când era deja instituită starea de urgență.

“De fapt, Operațiunea Sparanghelul a început mult mai devreme de 9 aprilie. Noi am continuat să transportăm, în starea de urgență, oameni, cu avioane, inclusiv de la Suceava. Pe 20 martie au fost avioane. Românul care a murit în Germania, pe 11 aprile, plecase împreună cu alte sute de oameni din Suceava, cu avionul.

Transporturi organizate de către statul german, în primul rând. Și cu acordul înalt al statului român, încă din 20 martie. E adevărat că atunci erau încă permise zborurile, dar se instaurase deja starea de urgență.

Deci, dubla măsură a funcționat în această perioada și cred că e treaba noastră, ca presă, să rămânem critici față de autorități, pentru ce au făcut și mai ales pentru ce urmează să facă de acum înainte, pentru că e foarte important”, spune Cătălin Tolontan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La finalul unei noi ședinței pe tema situației epidemiologice, șeful statului a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită. România va intra în starea de alertă, potrivi lui Klaus Iohannis. “După 15 mai, putem să ne mișcăm în interiorul localității în care avem treabă, dar să nu exagerăm”, a subliniat președintele, care a adăugat că nu va mai fi nevoie de declarația pe propria răspundere.

Totodată, a menționat că pe data de 15 mai se redeschid saloanele de coafură, frizerii, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale, de distanțare. Sportivii profesionişti vor putea să înceapă cantonamentele după 15 mai.

Klaus Iohannis a precizat, însă, că măsurile de relaxare nu se aplică în zonele carantinate.