Confidenţialitate

Orban: Eliminarea restricţiilor se va face gradual, pe criteriul riscului epidemiologic | VIDEO

Premierul a anunțat, luni seara, că eliminarea restricţiilor impuse prin starea de urgență se va face, după data de 15 mai, în mod gradual, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic.

“Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor”, a declarat Ludovic Orban.

Șeful executivului a adăugat vor fi deschise hotelurile, dar nu şi restaurantele.

“Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri. Libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibil, pentru că o să crească consumul. (…) Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, a precizat Ludovic Orban.

Potrivit lui, guvernul a avut o “abordare preventivă” în combaterea pandemiei de COVID 19 şi a luat măsuri “înainte ca alte ţări să adopte astfel de măsuri”, a declarat premierul Ludovic Orban.

“Guvernul şi autorităţile au luat măsuri înainte ca alte ţări să ia astfel de măsuri şi chiar înainte ca să existe avertismente care să forţeze Guvernul să ia astfel de măsuri. Readuc aminte că Guvernul, prin intermediul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a început bătălia cu COVID înainte de instituirea de către preşedinte a stării de urgenţă şi anume în data de 15 martie”, a adăugat șeful executivului.

“Noi am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China şi am luat măsuri care nu au fost luate de alte ţări, măsuri care, sigur, au suscitat foarte multe critici la vremea respectivă, cum a fost măsura carantinei, măsura izolării la domiciliu şi alte măsuri restrictive pe care le-am stabilit prin intermediul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. De asemenea, am instituit măsuri de suspendare a zborurilor, măsuri cum a fost măsura suspendării şcolilor şi multe alte măsuri care au fost privite cu o oarecare neîncredere, dar pot să vă spun că toate aceste măsuri sunt cele care au condus la un rezultat eficient în bătălia Guvernului şi autorităţilor cu provocarea extrem de grea cu care ne-am confruntat datorită acestei epidemii”, a insistat Ludovic Orban.

La momentul actual, centrele din România au o capacitate de a realiza 11.000 de teste zilnice pentru coronavirus. Obiectivul autorităţilor este ca această capacitate să fie mărită la peste 15.000 de teste zilnic.

Testarea pentru COVID-19 s-a făcut “în funcţie de necesităţi, în baza protocolului care este stabilit la nivelul OMS”, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban, care a adăugat că ţara noastră cu 4,1 decese la suta de mii de locuitori se află “la coada clasamentului, în comparaţie cu ţările dezvoltate”.

“Ştiu că de multe ori s-a comentat că avem cazuri puţine că nu se diagnostichează şi la aceste declaraţii fără fundament am răspuns că noi diagnosticăm în funcţie de necesităţi, în baza protocolului care este stabilit la nivelul OMS, şi care este, de asemenea, promovat şi de Comisia Europeană şi care a fost validat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. Tot în acest sens, sunt mulţi alţi indicatori prin care se poate măsura gradul de răspândire a epidemiei”, a spus premierul.

Un indicator îl reprezintă numărul persoanelor care se află în secţiile de Terapie Intensivă.

“Niciodată în România nu a fost depăşit numărul de 260 de persoane care au fost în terapie intensivă. De asemenea, un alt indicator este dat – nu-mi place să vorbesc despre el, dar trebuie să vorbim – numărul de decese. În privinţa numărului de decese, vreau să vă spun că, în timp ce în România sunt de ordinul sutelor, 800 de decese, în Spania sunt 25.264 de persoane care au decedat, în Franţa erau 12 cazuri în 26 februarie şi astăzi sunt 168.000 de cetăţeni francezi infectaţi şi 24.895 de decese, ca să nu mai vorbim de Belgia care are cel mai mare număr de decese la suta de mii de locuitori, România având 4,1 decese la suta de mii de locuitori, fiind în coada clasamentului în comparaţie cu ţările dezvoltate”, a afirmat prim-ministrul.

Europa FM a urmărit conferința într-un LIVE TEXT online