Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 4

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în România, bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus a ajuns la un total de 1.452, în creștere cu 160 de cazuri.

Bilanțul epidemic a urcat la 37 de cazuri mortale. 139 au fost declarate vindecate.

Ministrul Sănătăţii aşteaptă un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie. Potrivit lui Nelu Tătaru, la acel moment, România ar putea număra aproape de 10.000 de infectări.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie consideră că, la începutul săptămânii viitoare, România va depăşi pragul de 2.000 de persoane infectate cu  noul coronavirus. Potrivit lui Alexandru Rafila, trecerea în așa-numitul “scenariu 4” va însemna adoptarea de noi acte normative necesare gestionării crizei sanitare.

La finalul unei vizite efectuate la spitalul militar de campanie amenajat în curtea Institutului de Geriatrie “Ana Aslan” de lângă Bucureşti, șeful statului a declarat că, după ce actuala criză generată de noul coronavirus va trece, autorităţile vor face “o evaluare la sânge” a sistemului sanitar autohton. Klaus Iohannis a reluat apelul ca cetățenii să evite contactul între ei pentru a preveni răspândirea virului.

În timp de autoritățile, în frunte cu președintele, ne asigură că România este pregătită pentru epidemia de coronavirus, medicii avertizează că sunt trimiși să lupte cu acest virus fără a avea instrumentele și protecția necesară. La Spitalul Colțea din Capitală, doctorii care fac triajul nu au nici măcar termometrele potrivite pentru astfel de situații, anume cele care detectează febra  pacientului de la distanță.

Detașați în centrele de carantină, medicii de cabinete școlare se plâng că nu au suficiente echipamente de protecție. Șefă a comisiei de Medicină Școlară, Daniela Rajka a mărturisit – la Europa FM – că doctorilor li s-a recomandat să facă economie de astfel de echipamente, ceea ce este imposibil.

La Spitalul Colțea din Capitală, doctorii care fac triajul nu au nici măcar termometrele potrivite pentru astfel de situații, anume cele care detectează febra pacientului de la distanță.

Doctorii și asistentele de la Sectia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Timișoara au redactat o scrisoare deschisă, în care spun că, în curând, vor intra cu mâinile goale în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus. Textul este semnat de 16 cadre medicale.

Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara este unicul din zona de vest a țării care realizează teste pentru depistarea noului coronavirus. Cu un singur aparat, unitatea face, pe zi,100 de teste Realtime PCR.

De la începutul perioadei de testare, adică în urmă cu o luna, în România s-au făcut peste 20.000.de asemena teste. Prin comparație, Germania realizeaza peste 20.000 de teste în fiecare zi.

La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

24.000 de cetățeni au fost amendați de la intrarea în vigoarea a Ordonanței militare care limitează libertatea de mișcare a populației. Valoarea sancțiunilor depășește 31 de milioane de lei.

Un bărbat din Botoșani a evadat dintr-un hotel unde se afla în carantină, coborând pe un cearșaf de la etajul al doilea.

Având la bord 45 de tone de echipament medical, al doilea transport aerian de din Coreea de Sud a ajuns, sâmbătă dimineaţă, pe Aeroportul Otopeni.

Alţi 365 de cetăţeni români care se aflau temporar în Italia, şi care nu mai aveau posibilităţi reale de a rămâne în acea ţară, au fost repatriaţi cu două curse aeriene tip charter, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe.

În Italia, bilanțul epidemic a crescut cu 889 de noi decese, până la un total de peste 10.000.

Albania a trimis spre regiunea italiană Lombardia o echipă formată din 30 de medici şi infirmiere, care să ofere sprijin în lupta contra noului coronavirus. În Peninsulă, trăieşte o importantă comunitate albaneză.

Spania a anunţat 832 de noi decese ale unor persoane bolnave de COVID-19. Numărul total al cazurilor mortale a ajuns la 5.690 în statul iberic.

Prinţesa Maria Teresa de Bourbon-Parma a murit, într-un spital parizian, răpusă de noul coronavirus. Verișoara regelui Felipe al Spaniei avea 86 de ani.

Marea Britanie au fost raportat 260 de noi decese cauzate de COVID-19. Bilanţul actualizat al cazurilor mortale a urcat, astfel, la 1.019.

Bilanțul epidemic a urcat la 48.582 de infectări cu noul coronavirus în Germania, în creștere cu 6.294. 325 de persoane au murit în această țară.

Cei puțin peste 1.000 de locuitori ai unei comune din regiunea italiană Lombardia, epicentru al epidemiei de nou coronavirus, par să fie imuni. Ferrera Erbognone nu a raportat vreun caz de infectare. Oamenilor le vor fi prelevate probe de sânge pentru analiza anticorpilor.

Clubul AS Roma a început distrubuirea de pachete cu medicamente şi mâncare tuturor abonaţilor echipei de peste 75 de ani.

Autoritățile braziliene le vor interzice accesul tuturor străinilor care nu locuiesc în ţară și aterizează la bordul curselor aeriene, într-o încercare de a încetini răspândirea noului coronavirus. Interdicţia de călătorie va intra în vigoare de luni şi urmează unor alte măsuri similare impuse în mai multe ţări din America de Sud.

Oraşul chinez Wuhan, locul unde a izbucnit pandemia de coronavirus, a fost redeschis parţial după mai mult de două luni de izolare. Sunt permise intrările în oraș, însă nu şi ieșirile.

    • Jurnal online de carantină, semnat de Andrei Paleu