Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 3

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.

În România, numărul deceselor a urcat la 26.

Bilanțul provizoriu al infectărilor a crescut la 1.292, cu 263 mai multe. 115 persoane s-au vindecat și au fost externate.

Noul ministru al Sănătății a atras atenția că “vor veni săptămâni şi mai grele” cauzate de actuala epidemie. “Vor fi cazuri critice, dar vom depăşi această perioadă”, a adăugat el. Nelu Tătaru a dezvăluit că, în timpul controlului efectuat săptămâna aceasta la Suceava, a descoperit anchete epidemiologice terminate doar pe jumătate sau altele incomplete.

100 de cadre medicale sucevene vor fi retestate după ce li s-au completat greșit fișele.

Angajații Spitalului Municipal Adjud amenință cu demisiile în bloc dacă nu va fi testat tot personalul medical, după ce unul dintre colegi, care lucrează și la Spitalul Militar Focșani, a fost infectat.

O infirmieră de la Compartimentul de Primiri Urgențe a Spitalului Onești a fost testată pozitiv.

Institutul Național de Sănătate Publică a extins criteriile de testare pentru noul coronavirus. Potrivit INSP, trebuie supus analizelor inclusiv personalul medico-sanitar cu simptome, dar și bolnavii de pneuomonie.

Secția de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Deva a fost închisă pentru dezinfecție de înalt nivel. Decizia a fost luată după ce un pacient a fost depistat pozitiv la testul COVID-19.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unii dintre medici reclamă că autoritățile nu le dau nici lor explicații, chiar dacă au intrat în contact cu pacienți care au murit infectați cu noul coronavirus.

Pe un teren de fotbal din zona gării ConstanțaArmata ridică un spital militar de campanie.

Premierul a anunțat achiziţionarea primului lot de izolete de producţie autohtonă.

Un gestionar al Spitalului Județean de Urgență Pitești este cercetat penal, fiind acuzat că a furat măști, mănuși sau dezinfectanți.

Șeful guvernului i-a solicitat ministrului Finanţelor să verifice contractul semnat cu o firmă din Giurgiu pentru achiziția de măşti de protecţie la un preţ mai mare decât cel real. Potrivit lui Ludovic Orban, dacă înțelegerea nu a fost derulată în condiţii legale, va fi reziliată, iar cei implicați “vor răspunde”.

Numită în funcţia de secretar general al Ministerului Sănătăţii în timpul guvernării PSD, Georgeta Bumbac a fost destituită de premierul Ludovic Orban.

Comitetul municipal pentru situații de urgență a decis ca toate parcurile din București să se închidă.

Poliţia Bacău face verificări după ce, pe rețeaua de socializare Facebook, a apărut un clip video în care un echipaj agresează un trecător. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, instituirea carantinei generale, limitând strict deplasările.

Producătorul autohton de medicamente Biofarm anunţă că produce în continuare la cotele înregistrate înainte de pandemia provocată de noul coronavirus.

Maspex România a anunțat că mii de baxuri cu apă plată, sucuri, biscuiți, însumând peste 200.000 de produse, ajung la Institutul Victor Babeș și Spitalul Colentina din București, la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Județean din Timișoara precum și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Coca-Cola Romania s-a alăturat donatorilor pentru echipele medicale.

Peste 8.000 de amenzi au fost date persoanelor care au ieşit din casă fără declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţă de la angajator. Cuantumul total al sancțiunilor depășește 10 milioane de lei.

Ministrul Muncii a anunțat că procedura pentru accesul la șomajul tehnic a fost simplificată. Potrivit Violetei Alexandru, banii vor fi alocați de Executiv, în termen de 15 zile de la depunerea actelor la AJOFM. Solicitările pot fi trimise online.

Ministrul a mai transmis că echipele sportive care au probleme cu salariile pot cere susținere financiară.

Bilanțul mondial al deceselor cauzate de nou coronavirus se apropie de 27.000. 

Italia a consemnat un nou record negativ de decese, 919 în plus, un total de 9.134. Șeful Institutului de Sănătate a avertizat că perioada de vârf a epidemiei nu a fost atinsă. O prelungire a izolării este inevitabilă. În Peninsulă, infracțiunile au scăzut simțitor de la instituirea carantinei.

Într-un discurs ținut în Piața Sf. Petru de la Vatican, pustie în aceste zile, Papa Francisc a transmis un apel la credință și solidaritate.

Suveranul Pontif a donat 30 de dispozitive de ventilaţie şi monitorizare respiratorie unor spitale aflate în regiunile cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus, a comunicat Cetatea Vaticanului.

Simbol al Franței, faimosul Turn Eiffel a fost luminat în semn de omagiu pentru medici, asistente, ambulanţieri, poliţişti, jandarmi, soldați, pompieri și voluntari, implicați în lupta contra noului coronavirusul. COVID-19 a cauzat 299 de noi decese în Hexagon. Bilanţul total al cazurilor mortale se ridică la 1.995 de la începutul pandemiei.

În Germania, unde se duce o campanie agresivă de testate, s-a ajuns la 40.000 de contaminări. Bilanțul provizoriu al epidemiei crește la 253 de cazuri mortale.

Ungaria a decis să intre în carantină, de sâmbătă, pentru două săptămâni, în încercarea de a încetini răspândirea epidemiei de nou coronavirus. Țara vecină a înregistrat 300 de cazuri de coronavirus şi 10 decese.

Marea Britanie a înregistrat cel mai mare număr de decese consemnate, în 24 de ore, la pacienți infectați cu noul coronavirus. 181 de cazuri mortale noi completează bilanțul epidemic de 759.

Confirmat pozitiv la rândul său, Boris Johnson se află în autoizolare, unde va continua să și desfășoare activitatea.

Mediul online a fost invadat de imagini cu locuitori ai Marii Britanii care aplaudă, din izolare eforturile depuse de cadrele medicale, în aceste zile, în lupta cu noul coronavirus.

Măsurătorile ultimelor zile confirmă îmbunătăţirea calităţii aerului în Europa, un efect secundar al crizei generate de răspândirea noului coronavirus.

Armata israeliană va fi desfăşurată pentru a sprijini forțele de poliție în impunerea măsurilor de izolare a populației. Statul evreu înregistrează peste 3.000 de contaminări cu noul coronavirus şi 10 decese.

Africa de Sud a raportat primele două decese cauzate de noul coronavirus, la începutul a trei săptămâni de carantină națională.

Cu peste 82.000 de infectări, SUA au devenit noul epicentru al pandemiei de coronavirus.

În Brazilia, unele stadioane, între care faimosul Maracana, devin spitale temporare pentru bolnavii de coronavirus.

China a raportat 55 de noi infectări cu coronavirus şi 5 decese în ultimele 24 de ore. Țara asiatică se pregăteşte să îşi închidă frontierele, de sâmbătă, pentru majoritatea cetăţenilor străini, în încercarea de a stopa îmbolnăvirile “de import”.

Mari case de modă se alătură luptei împotriva noului coronavirus. Armani, Calzedonia și Ralph Lauren vor produce măști și halate pentru cadrele medicale.

Lanțul de magazine Lidl a anunțat că, în acord cu deciziile autorităților și ”din grijă pentru angajați, își va modifica programul de funcționare începând de luni, 30 martie.

Unul dintre cei mai apreciați artişti ai muzicii clasice, tenorul italian Andrea Bocelli a anunţat, vineri, că va susţine un concert live, în Duminica Paştilor catolice, în faimoasa catedrală din Milano.

Solist al trupei germane de rock Rammstein, Till Lindemann se află internat, de mai multe zile, într-un spital din Berlin, fiind infectat cu noul coronavirus.

Cunoscut pentru rolurile din Desperately Seeking Susan (1985) sau Crocodile Dundee (1986), Mark Blum a murit din cauza unor complicaţii cauzate de noul coronavirus.

Directorul general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu a transmis, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, “un mesaj de speranţă şi încredere, de solidaritate şi iubire”. “Există mâine! Haideţi să-l făurim împreună!”, susține actorul Constantin Chiriac.

  • Jurnal online de carantină, semnat de Andrei Paleu

ZIUA 2

ZIUA 1