Confidenţialitate

În plină epidemie de coronavirus, medicii Spitalului Colțea nu au termometrele adecvate | AUDIO

În timp de autoritățile, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, ne asigură că România este pregătită pentru epidemia de coronavirus, medicii avertizează că sunt trimiși să lupte cu acest virus fără a avea instrumentele și protecția necesare.

La Spitalul Colțea din Capitală, doctorii care fac triajul nu au nici măcar termometrele potrivite pentru astfel de situații, anume cele care detectează febra  pacientului de la distanță.

Actualele termometre dau erori, când este mai frig afară, după cum a mărturisit – la Europa FM – un medic care a dorit să îi protejăm identitatea.

“Calitatea triajului este defectuoasă, în sensul că noi nu avem termometre adecvate. Am încercat prin toate metodele să găsim termometre, iar acum se pare că și achizițiile decurg dificil, căci nu sunt termometre pe piață (…) termometre cu infraroșu la distanță, care să funcționeze și la temperaturi mai mici, pentru că ele se adaptează cu dificultate temperaturilor exterioare și atunci toate termometrele arată 33 de grade”, ne-a spus acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicilor de la Spitalul Colțea li s-a spus că, abia de săptămâna viitoare. li se vor asigura echipamente de protecție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“De luni încolo, pentru că noi am insistat, o să avem acele echipamente, Pentru că noi am insistat, să ne înțelegem! și am zis că noi nu o să mai intrăm [în tură – n.r] fără aceste echipamente. Argumentul [conducerii spitalului – n.r] fiind că nu le avem pentru că nu avem încă niciun COVID-19 pozitiv. Ne e teamă. Ne este teamă pentru pacienții noștri. Ne este teamă pentru noi. Ne este teamă pentru familiile noastre, mai ales. Încercăm să ne mobilizăm, să facem față acestei presiuni”, a adăugat doctorul care a acceptat să ne vorbească.

În opinia sa,  doar construirea de urgență a unor spitale de campanie destinate exclusiv bolnavilor de COVID-19 ar face ca România să nu ajungă în situația Italiei, țară cu cele mai multe decese provocate de coronavirus, anume peste 9.000.

La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

La finalul unei vizite efectuate la spitalul militar de campanie amenajat în curtea Institutului de Geriatrie “Ana Aslan” de lângă Bucureşti, șeful statului a declarat că, după ce actuala criză generată de noul coronavirus va trece, autorităţile vor face “o evaluare la sânge” a sistemului sanitar autohton.

Klaus Iohannis a spus că autorităţile continuă să se pregătească pentru a face faţă înmulțirii cazurilor de COVID-19.

“Este impresionant ce au reuşit militarii şi personalul medical militar să realizeze în puţine zile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcţiune, dar este gata pregătit şi în următoarele ore va primi toate acreditările şi va intra în funcţiune. România este pregătită pentru a face faţă, cât se poate de bine, acestei epidemii. Trebuie să spun că, după ce se termină această criză, care din păcate va mai dura, vom face o evaluare la sânge a întregului sistem spitalicesc din România şi vom lua toate măsurile pentru a avea dotările cu care să facem faţă oricărei situaţii, şi unei epidemii şi unui dezastru”.

Spitalul de campanie ROL 2 este secţie externă a Spitalului Militar Central.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Vom lua toate măsurile pentru a fi şi mai bine pregătiţi”, a adăugat președintele, care a reluat apelul ca cetățenii să evite contactul între ei pentru a preveni răspândirea virului. “O să repet acest lucru de fiecare dată (…) Evitaţi cu orice preț să vă întâlniţi într-un loc închis cu mai mulţi oameni”, a insistat șeful statului.

“Lucrurile în continuare vor fi mai grave, ne aşteptăm, din păcate, la o creştere a numărului bolnavilor (…) Împreună vom trece prin această criză”, a mai spus Klaus Iohannis.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.