Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 1

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zi de zi, la Europa FM, continuăm să vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.

Numărul îmbolnăvirilor pe glob a trecut de pragul a 400.000, dintre care peste 20.000 de cazuri au fost mortale, iar mai mult de 100.000 de pacienți s-au vindecat. Un sfert din populația lumii este vizată de restricții din cauza pandemiei.

La o lună de la diagnosticarea primului caz de coronavirus, România a raportat, miercuri seară, un total de 17 decese și peste 900 de cazuri de îmbolnăvire. În schimb, 86 de pacienţi s-au vindecat, cei mai mulţi la Timişoara.

Zecile de cadre medicale de la Spitalul Județean Suceava infectate cu noul coronavirus descriu atmosfera de “coșmar” din unitatea sanitară, devenită focar și închisă pentru dezinfecție. Mulți dintre angajații suspectați de infectare așteaptă, de mai multe zile, să fie testați.

Vasile Râmbu a fost suspendat din funcția de manager al Spitalului Judeţean Suceava, a anunțat preşedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, internat după ce a fost diagnosticat, la rândul său, cu COVID-19.

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila,  a avertizat că situația de la Suceava, unde aproximativ 100 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus, se poate replica și în alte spitale mari din țară.

Infectat cu noul coronavirus, un bărbat din Piatra Neamț a fost trimis de două ori acasă pentru că, inițial, nu a fost încadrat ca potențial bolnav.

Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva a intrat în carantină şi urmează să fie dezinfectată, după ce mai multe cadre medicale au fost testate pozitiv.

Mai multe cadre medicale la Maternitatea Elena Doamna din Iași au reclamat că nu au echipamente de protecție. Revolta a izbucnit când a fost adusă o gravidă aflată în izolare la domiciliu.

Anca Bertea a demisionat de la conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov după ce jumătate dintre angajații instituției „au intrat în concedii medicale când au aflat de epidemia de coronavirus”. Europa FM a relatat, săptămâna aceasta, că Direcția de Sănătate Publică Brașov ignoră apelurile medicilor de familie din județ.

Actrița Oana Pellea le-a transmis un mesaj emoționant medicilor aflați zilele acestea în linia întâi a frontului cu noul coronavirus.

Așteaptăm mesajele cadrelor medicale din prima linie la adresa solidaritate@europafm.ro. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că de vină pentru stocurile insuficiente de materiale sanitare este cabinetul Orban 1.

Ministrul Fondurilor Europene și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență au convenit cea mai mare finanțare primită până acum de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Cei 682 de milioane aprobați de Comisia Europeană vor fi direcționați inclusiv către măsurile imediate de combatere a răspândirii noul coronavirus.

Ministerul Sănătății intenționează să testeze toată populația Bucureștiului pentru noul coronavirus.

În urma unor percheziţii în Capitală şi judeţele Constanţa, Galaţi şi Cluj, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au confiscat aproape 10.000 de teste false pentru depistarea coronavirusului.

Experții Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au recomandat populației să folosească doar surse oficiale pentru obţinerea declaraţiei pe propria răspundere, necesară pentru justificarea prezenţei în afara locuinţei.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se conturează o rectificare bugetară extraordinară, destinată alocării de fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar şi plata şomajului tehnic, și o ordonanţă de urgenţă care va permite amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, pentru o perioadă maximă de 9  luni.

O fabrică de confecții din Sfântu Gheorghe, care și-a oferit capacitatea de a produce materiale de protecție necesare în domeniul sănătății, dar nu a primit niciun răspuns de la autorități, își închide porțile. Astfel cei aproape 200 de angajații au primit preavize de concediere.

În mesajul adresat cu prilejul Zilei Poliţiei Române, premierul Ludovic Orban a atras atenția că profesia de poliţist a devenit şi mai riscantă în contextul pandemiei de COVID-19 şi a făcut apel la cetăţenii să sprijine munca agenților, respectând legile în vigoare şi regulile pe care le-a impus urgenţa sanitară actuală.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a îndemnat enoriașii la întărirea în credinţă şi la petrecerea timpului “în mod pozitiv şi activ”, în condiţiile impuse de carantină.

Copiii care nu au cu cine să stea, dacă ambii părinți sunt spitalizați ca urmare a infecției cu noul coronavirus, vor fi preluați de Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Gravidele sunt sfătuite să nu meargă la medic din proprie inițiativă.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că peste 900 de locuri de cazare se află la dispoziţia persoanelor fără adăpost din oraș.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice i-a încurajat pe cetăţeni să doneze în continuare sânge, în contextul în care stocurile scad de la o zi la alta.

România și Ungaria au agreat redeschiderea graniței comune pentru muncitorii transfrontalieri.

Jumătate dintre firme și-au redus activitatea, potrivit unui sondaj al Consiliului Național a IMM-urilor.

Compania Poșta Română a anunțat că termenul de păstrare a trimiterilor de la oficiile poştale este de 10 zile pentru cele intracomunitare şi de 30 de zile pentru cele extracomunitare.

Compania naţională de transport aerian Tarom a suspendat operarea pe cursele interne pentru următoarele 14 zile, ca urmare a deciziilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

Fundația Regală Margareta a României a lansat Fondul Special pentru Bătrâni.

Enel a donat 100.000 de euro pentru a sprijini activitatea spitalului Matei Balș în lupta împotriva Covid-19.

Societatea de pariuri sportive Superbet a donat un milion de lei pentru achiziţia de echipamente sanitare necesare în spitale.

Grupul Purcari a decis să contribuie cu 500.000 de lei, respectiv două milioane de lei moldoveneşti, la un fond adresat exclusiv combaterii epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova şi România.

Club din Liga a II-a de fotbal, Ripensia Timişoara a donat Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara suma de 50.000 de lei, banii fiind strânşi în cadrul unei campanii desfăşurate online pentru susţinerea activităţii medicilor în combaterea COVID-19.

Autoritățile sanitare au raportat 296 de noi cazuri mortale în Lombardia, cel mai mic număr zilnic de decese cauzate de COVID-19 în această regiune începând cu 19 martie. Peste 5.000 de cadre medicale sunt în prezent infectate cu coronavirus în Italia, a avertizat un sindicat din sectorul sanitar.

Spania, unde s-au înregistrat 489 de noi decese (2.800 în total) a anunţat o achiziţie masivă de materiale sanitare din China în valoare de 432 de milioane de euro pentru a combate pandemia. Un sfert dintre căminele de bătrâni din statul iberic au înregistrat îmbolnăviri.

Mai multe hoteluri din Madrid au pus la dispoziţie camere personalului medical aflat în prima linie în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Scriitor și disident anticomunist, Paul Goma a murit într-un spital din Paris, răpus de coronaviroză, după cum a anunțat biografa sa.

Autorităţile sanitare franceze au raportat 231 de noi decese cauzate de coronavirus, bilanţul total ajungând la 1.331. Totodată, 2.827 de pacienți se află la Terapie Intensivă.

Prințul Charles al Marii Britanii a fost testat pozitiv, aflându-se în izolare, alături de ducesa Camilla (al cărei prim test a fost negativ) în reședința Balmoral din Scoția.

Al doilea test la care a fost supus cancelarul german Angela Merkel a ieșit negativ.

Parlamentul Germaniei a aprobat un pachet de 750 de miliarde de euro pentru a contracara impactul pandemiei şi suspendă plafonul datoriei. Totodată, autoritățile de la Berlin a anunţat că interzic intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul Germaniei, în ciuda opoziţiei sectorului agricol, aflat în criză de forţă de muncă înaintea unor recolte importante.

Bulgaria a interzis temporar intrarea camioanelor din peste 65 de ţări, care intenţionează să tranziteze statul balcanic în drumul lor spre Turcia.

Slovacia a aprobat dezvoltarea şi implementarea unei aplicaţii de monitorizare a tuturor telefoanelor mobile din ţară pentru a-i detecta pe aceia care nu respectă carantina menită să combată răspândirea coronavirusului.

Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată de perspectiva răspândirii coronavirusului în taberele supraaglomerate de migranţi de pe insulele greceşti.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a comunicat că nu există indicii bazate științific care să susțină teoria conform căreia temperaturile de vară  vor elimina coronavirusul, însă toate statele comunitare vor rămâne, cel mai probabil,  fără locuri disponibile la Terapie Intensivă până la jumătatea lui aprilie.

Parlamentul European a anunțat că suspendă, până cel puțin în luna septembrie, sesiunile plenare obligatorii.

Guvernul Elveţiei a anunțat că injectează  de urgenţă peste 20 de miliarde de dolari pentru sprijinirea economiei.

Mai mult de un miliard de locuitori ai Indiei au primit ordin să nu își părăsească locuințele.

Secretarul general al Organizației Națiunile Unite, Antonio Guterres, a calificat pandemia de drept  “o ameninţate la adresa întregii umanităţi”, cerând guvernelor lumii să riposteze. ONU a lansat o campanie de strângere de strângere două miliarde de dolari pentru a ajuta statele vulnerabile, care nu dispun de echipamentele sanitare de strictă necessitate.

În Egipt, a început curăţarea riguroasă a zonei din jurul piramidelor Gizeh.

Din cauza epidemiei de coronavirus, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis amânarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, care i-ar asigura puterea politică şi după 2024.

Mai mult de 60.000 de cazuri de coronavirus au fost oficial recenzate în Statele Unite ale Americii, dintre care 827 de decese, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins. Președintele Donald Trump a decretat stare de “dezastru major” în Florida și Texas. Liderul de la Casa Albă se arată tot mai preocupat de efectele economice ale crizei sanitare.

În contradicție cu cei mai mulți dintre liderii lumii, preşedintele brazilian subestimează ameninţarea noului coronavirus, Jair Bolsonaro criticând presa pentru “răspândirea fricii”.

Presa internațională a salut decizia de amânare pentru 2021 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Firma americană de securitate informatică FireEye a dezvăluit că spionajul informatic practicat de un grup chinez suspect s-a intensificat de la sfârşitul lui ianuarie, când epidemia de coronavirus a început să se răspândească în afara Chinei.

Pandemia de nou coronavirus şi autoizolarea pun la grea încercare, în această perioadă, cuplurile căsătorite. În SUA, cererile de divorţ au sporit.

Dacă izolarea la domiciliu vi se pare un calvar, nu uitați că astronauții trăiesc într-un spațiu mic chiar și mai mult de un an.

Platforma de televiziune HBO a anunțat că audienţa sa a crescut cu 40 % din 14 martie, dată la care a început izolarea la domiciliu a unui mare număr de cetăţeni ai planetei ca urmare a crizei sanitare.

Spectacolele Teatrului Naţional din Timişoara sunt disponibile pe site-ul instituției culturale, dar şi pe canalul YouTube şi pe conturile de Facebook, Instagram şi Twittter.

  • Jurnal online de carantină, semnat de Andrei Paleu