Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 2

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.

Cu peste 82.000 de infectări, SUA au devenit noul epicentru al pandemiei de coronavirus, depășind China (81.782 cazuri) și Italia (80.589).

Bilanțul infectărilor a depășit pragul de o mie în România. De la izbucnirea epidemiei, 23 dintre cazuri au fost mortale.

În schimb, 94 de pacienți s-au vindecat, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

În plină criză, Victor Costache a demisionat din funcția de ministru al Sănătății, premierul Ludovic Orban nominalizându-l ca înlocuitor pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

Șeful statului a acceptat, ulterior, propunerea și a semnat decretul de numire, iar noul ministru al Sănătății a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Gheorghe Tătaru a declarat – pentru Europa FM – că directorul Institutului Matei Balș și primarul general al Capitalei testează populația orașului într-un program propriu. Adrian Streinu-Cercel afirmase anterior, la o întâlnire organizată la sediul Primăriei Capitalei, că se impune testarea a 10.514 persoane din oraș, ca o măsură de prevenție a răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

22 de cadre medicale de la Spitalul Militar Focșani au fost confirmate cu noul coronavirus după ce au intrat în contact cu colege testate pozitiv anterior.

3 angajați de la serviciile de Ambulanță sunt, la momentul actual, diagnosticați cu noul coronavirus. Doi sunt de la Suceava, iar celălalt la București.

Zeci de cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița așteaptă, de câteva zile, rezultatele testării după ce au intrat în contact cu o pacientă diagnosticată cu noul coronavirus, la 5 zile de la internare.

Cadrele medicale de la spitalul Caritas din Roșiorii de Vede sunt revoltate, motivând că unitatea spitalicească nu dispune de dotările necesare pentru a trata bolnavi de COVID-19.

Secţiile de neonatologie, cea de obstetrică şi ginecologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani vor fi relocate, iar spaţiile actuale vor fi destinate pacienţilor confirmaţi cu COVID-19, a anunțat Prefectura județului, în ciuda protestelor cadrelor medicale.

Situația alarmantă din spitalele românești a fost prezentată la postul tv Euronews.

Așteaptăm mesajele cadrelor medicale din prima linie la adresa solidaritate@europafm.ro. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

Colegiul Medicilor din România a solicitat testarea imediată, cu prioritate, a tuturor cadrelor din spitalele țării. Forul insistă pe testarea tuturor pacienţilor care mai sunt acceptaţi în spitale, având în vedere transmiterea comunitară a noului coronavirus.

Președintele a anunțat că România a primit acceptul Uniunii Europene de a achiziționa echipamente de protecție, în limita a 10 milioane de euro, între acestea numărându-se măști, costume individuale și ventilatoare.

Ministerul Apărării Naționale a achiziţionat un spital militar de izolare şi tratament care va fi instalat în Constanţa.

În România, a ajuns un transport aerian cu 45 de tone de echipamente medicale, între care 100.000 de combinezoane, achiziționate din Coreea de Sud.

Expert în sisteme sanitare, Vlad Mixich a opinat – la Europa FM – că, în plină criză provocată de noul coronavirus, Guvernul trebuie să aducă specialiști în funcțiile de conducere din Sănătate.

Ministrul Finanţelor a anunţat, la finalul ședinței de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, fie persoană fizică, fie juridică, pentru o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Klaus Iohannis a reluat apelul adresat românilor pentru a respecta restricţiile impuse de autorităţi şi să stea în locuințe.

Cu sprijinul financiar al OMV Petrom, Crucea Roșie Română a achiziționat 10 aparate de testare rapidă COVID și 300 de kituri de testare. Aparatele au ajuns în țară și sunt în procedură de configurare.

Platforma de taxi şi de ridesharing Free Now a decis să ofere transport gratuit personalului din spitale.

La nivel național, polițiștii le-au dat amenzi de 7,4 milioane de lei celor care nu au respectat măsura restricţionării circulaţiei.

Creșterile de prețuri înregistrate la unele produse, înregistrate în ultima perioadă, sunt se află în atenția Consiliului Concurenței. Instituția are indicii că unele societăți profită de pe urma actualei crize, a declarat – la Europa FM – președintele Consiliului, Bogdan Chitițoiu.

ANAF a început controale în baruri, restaurante, hoteluri și mall-uri pentru a vedea dacă operatorii economici și-au suspendat într-adevăr activitatea în interiorul localurilor.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a anunțat că monitorizează și analizează comerţul cu produse care au înregistrat scumpiri nejustificate.

Ministrul Agriculturii a insistat, în ședința de guvern, că piețele agro-alimentare trebuie să funcționeze și în perioada stării de urgență. Potrivit lui Adrian Oros, acestea sunt singurele locuri unde producătorii locali își pot vinde mărfurile.

Compania Națională de Administrare Fiscală a anunțat că valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență, ca în cazul unor documente eliberate de autoritățile publice, și că acestea expiră în ultima zi pentru care a fost achitat tariful.

Uniunea Salvați România a propus pedepse mai mari pentru faptele de corupție în timpul stării de urgenţă.

Autoritatea pentru Digitalizarea României şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania au lansat DateLaZi, o nouă platformă online cu informații despre noul coronavirus și evoluția pandemiei.

Compania de telecomunicații Orange a lansat Yoxo, primul abonament exclusiv digital, administrat prin intermediul unei aplicaţii mobile dezvoltate pentru Android şi iOS.

Magnetic IT Services a anunțat că oferă gratuit servicii IT societăților românești din prima linie de luptă împotriva Covid-19, cu scopul de a le crește productivitatea, minimizând riscurile de întrerupere în activitate și a le proteja împotriva atacurilor cibernetice.

Într-o videoconferință la vârful Uniunii Europene, șefa executivului comunitar, nemțoaica Ursula von der Leyen, a criticat faptul că, în primă fază, multe state au avut grijă doar de ele şi a contestat închiderea graniţelor din interiorul UE.

La nivel european, pandemia COVID-19 a ucis peste 15.000 de persoane.

Italia a raportat un total 8.000 de decese și 80.000 de infectări.

Spania a ajuns la 655 de decese cauzate de infecţia cu noul coronavirus. Numărul total al cazurilor mortale a depăşit 4.000. Parlamentul spaniol a aprobat prelungirea de la 15 la 30 de zile a stării de urgenţă decretate în contextul răspândirii noului coronavirus.

Noul coronavirus a ucis 365 de persoane, în ultimele 24 de ore, în Franţa. Una dintre victime avea doar 16 ani, decesul său fiind confirmat în regiunea capitalei Paris.

Devenită epicentru al epidemiei de nou coronavirus în Marea Britanie, capitala Londra se confruntă cu o avalanșă de noi îmbolnăviri. Bilanțul a urcat, în ultimele zile, la 463 de decese şi 9.529 de infectări. Poliția a fost mandatată să îi amendeze sau chiar să îi aresteze pe cei care nu respectă restricțiile.

Germania se apropie de pragul a 200 de cazuri mortale de nou coronavirus. Cifra deceselor este în creștere cu o treime. Consorţiul german Bosch a dezvoltat un test rapid pentru a detecta noul coronavirus, oferind rezultate în două ore şi jumătate după realizare şi care va fi pus la dispoziţie în aprilie.

Numărul americanilor care au solicitat intrarea în șomajul a crescut la un nivel record, pe măsură ce economia intră se îndreaptă spre un blocaj din cauza pandemiei de nou coronavirus. Aproape 3,3 milioane de persoane și-au depus cererile pentru a obține sprijin financiar de la stat.

UNICEF a anunțat că va creşte substanţial sprijinul acordat tuturor ţărilor pentru a ajuta copiii să continue să înveţe, menţinând totodată siguranţa şcolilor, în condiţiile în care închiderea şcolilor la nivel naţional perturbă educaţia a peste 80% dintre elevii din întreaga lume.

Fotbaliştii echipei FCSB au acceptat diminuarea salariilor până în luna septembrie a acestui an, în contextul crizei actuale, a anunţat căpitanul Florin Tănase.

Naţionala de e-fotbal a României a învins echipa Islandei de două ori, iar alte două partide s-au terminat la egalitate, într-un duel virtual la FIFA 20.

Discovery Channel România va difuza duminică, 5 aprilie, de la ora ora 21.00, PANDEMIA: COVID-19, un documentar special de o oră, care oferă o analiză aprofundată a pandemiei COVID-19.

Un italian centenar diagnosticat cu noul coronavirus s-a vindecat şi a fost externat dintr-un spital al oraşulului Rimini, situat pe coasta Mării Adriatice.

În contextul pandemiei, Organizatorii europeni ai Nopţii Muzeelor au decis reprogramarea ediţiei din acest an pentru 14 noiembrie.

Grupul american OneRepublic a lansat cântecul Better Days, scris şi înregistrat în carantină.

  • Jurnal online de carantină, semnat de Andrei Paleu