Confidenţialitate

Un al doilea transport aerian de echipamente medicale sud-coreene a ajuns în România

Având la bord 45 de tone de echipament medical, al doilea transport aerian de din Coreea de Sud a ajuns, sâmbătă dimineaţă, pe Aeroportul Otopeni.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, misiunea a fost realizată de o aeronavă C-17 Globemaster III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic.

Potrivit MApN, echipamentele, constând în alte 100.000 de combinezoane de protecţie, au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

Distribuirea echipamentelor de protecţie va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU şi, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, acestea vor fi distribuite şi alocate, în funcţie de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătăţii şi echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Coordonarea celor două zboruri a fost realizată de Centrul Naţional Militar de Comandă al MApN.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, alături alte nouă ţări NATO – Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA şi Ungaria, şi două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda şi Suedia.

Un prim transport aerian, cu 45 de tone de echipamente medicale, inclusiv 100.000 de combinezoane de protecţie din Coreea de Sud, a fost realizat joi.

Secţie externă a Spitalului Militar Central, spitalul militar de campanie ROL 2 este instalat în curtea Institutului de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan” din Otopeni.