Confidenţialitate

Victor Costache demisionează de la șefia Ministerului Săntătății

În plină criză sanitară generată de noul coronavirus, Victor Costache și-a anunțat demisia, joi, din postul de ministru al Sănătății, invocând motive “personale și profesionale”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ulterior, că îl propune ca înlocuitor pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

“Am luat act de această demisie. Îi voi transmite lui Klaus Iohannis această demisie, pentru a putea să se emită astfel decretul de revocare. Aproape cinci luni, domnul Victor Costache a făcut parte din Guvern și, împreună am luat o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical. Regret demisia sa, dar pot spune că o înțeleg. Îi mulțumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o”, a spus șeful executivului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Îi voi propune domnului președinte Klaus Iohannis pentru funcția de ministrul al Sănătății pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru (…) A fost, este și va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirusului”, a adăugat premierul.

“Voi continua să întăresc echipa de la Ministerul Sănătății, [care] își va crește în continuare capacitatea de a face față provocărilor fără precedent datorate epidemiei de coronavirus. Rămânem concentrați pe toate obiectivele stabilite, întărirea direcțiilor de sănătate publică pentru a face față nevoilor crescânde în activitate datorate epidemiei, creșterea vitezei de derulare a anchetelor epidemiologice, asigurarea condițiilor normale de viață cu respectarea regulilor în carantină și izolarea la domiciliu”, a ținut să precizeze Ludovic Orban.

“Institutul Național de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt prioritățile, care rămân valabile”, a mai spus premierul.

Miercuri seară, Victor Costache anunța, la Adevărul Live, că toată populația Bucureștiului va fi testată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La o lună de la diagnosticarea primului caz de coronavirus, România a raportat, miercuri seară, un total de 17 decese și peste 900 de cazuri de îmbolnăvire. În schimb, 86 de pacienţi s-au vindecat, cei mai mulţi la Timişoara.

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pe medici și asistente, aflați în prima linie a pandemiei.

Zi de zi, într-un Jurnal de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.