Confidenţialitate

Tătaru, la Europa FM: Streinu-Cercel și Firea testează bucureștenii într-un program propriu

Nou ministru al Sănătății declară – pentru Europa FM – că directorul Institutului Matei Balș și primarul general al Capitalei testează populația orașului într-un program propriu.

Nelu Tătaru nu știe, deocamdată, de unde au cele două instituții peste 10.000 de teste, dar precizează că, în această seară, se va întâlni cu Adrian Streinu Cercel și va putea oferi, ulterior, detalii.

“Este o chestiune făcută de Matei Balș cu Primăria, în care vor să vadă o prognoză a evoluției pandemiei la nivelul aglomerației urbane care este Bucureștiul.

Reporter: Nu este o strategie comună cu Ministerul Sănătății, este separată?

Nelu Tătaru: Am vorbit cu domnul Streinu Cercel, mi-a explicat ce vor să facă. Ne întâlnim diseară. Dânsul a stabilit cu doamna Firea să înceapă această testare de luni.

Reporter: Vă întreb acest lucru pentru că domnul Streinu Cercel și doamna Firea spun că începe testarea în blocuri, în timp ce medicii de la spitale mari spun că nu au teste.

Nelu Tătaru: O să facă teste rapide. O să avem discuții mai multe și în seara vă pot da mai multe amănunte”, ne-a spus noul ministru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Nelu Tătaru, în dialog cu Anca Grădinaru

Joi după-amiaza, noul ministru al Sănătății se află în drum spre București, venind de la Suceava, unde a fost în control la Spitalul Județean, devenit focar de COVID-19. Nelu Tătaru  urmează să se întâlnească cu premierul. Tot în această seară, el va depune jurămîntul la Palatul Cotroceni.

Adrian Streinu-Cercel a afirmat, joi, la o întâlnire organizată la sediul Primăriei Capitalei, că se impune testarea a 10.514 persoane din oraș, ca o măsură de prevenție a răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

„Vorbim de un eșantion de 10.514, alocat la două milioane de locuitori ai Bucureștiului. Avem 188 de persoane pozitive. Datele sunt într-o dinamică alertă și, probabil, mâine vorbim despre altceva.(…) Vom aplica două tipuri de teste: unul rapid pentru a vedea câte persoane au trecut prin infecție, și încă un test, care să ne spună prezența virusului în circulație. Nu vom mai duce persoanele la spital, ci le vom trata la domiciliu. Primăriile trebuie să spele străzile continuu. Unde este curățenie, nu este virus. (…) Vom identifica nivelul de circulație a virusului și zonele în care este necesară intervenția”, a spus medicul.

O echipă va face în zilele următoare eșantionarea populației și se va stabili care sunt oamenii ce vor fi testați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Streinu-Cercel & Gabriela Firea

„Sectorul 2 are cele mai multe cazuri, în momentul de față. Încărcătură de oameni din blocuri este mare. (…) Nu se pune problema să venim în casel oamenilor. Președintele blocului va chema locatarii în fața blocului. Testul se face în stradă, în afara blocului. Timpul de reacție pentru test este de 15 minute, așa că în 30 minute puteți avea rezultatul prin SMS”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balș” a explicat că oamenii nu trebuie lăsați să se îmbolnăvească, aceasta fiind o evaluare științifică. El a mai spus că au fost alocate 13 mașini pentru aceste testări.