USR cere pedepse mai mari pentru faptele de corupție în timpul stării de urgenţă

O initiațivă legislativă care vizează înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile de corupție comise în timpul stării de urgență a fost depusă astăzi la Parlament.

Proiectul aparține USR, care spune că principala țintă sunt funcționarii statului care ”fură din banii puțini ai statului”, destinați măsurilor de oprire a răspândirii virusului și tratării celor infectați.

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.

Proiectul prevede majorarea pedepsei cu o pătrime pentru următoarele fapte: luare sau dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, delapidarea, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, uzurparea funcției, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și deturnarea de fonduri.

”Garanțiile împotriva abuzurilor trebuie întărite, pentru a nu se ajunge în situația ca unele persoane care săvârșesc fapte penale de corupție sau de abuz în serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale”, și-a justificat deputatul USR inițiativa depusă în Parlament.

El cere dezbaterea și adoptarea în procedură de urgență a acestui proiect de lege în comisiile de specialitate și în plenul celor două camere ale Legislativului.

Parlamentarii lucrează însă de acasă în această perioadă tocmai din cauza pandemiei de coronavirus.

Ei vor putea să dezbată și să aprobe inițiative legislative doar dacă vor reuși să își modifice propriile regulamente de funcționare, astfel încât ședințele comisiilor și ale celor două Camere să se poată desfășura online.

Alte inițiative depuse în această perioadă îi au ca autori pe cei de la PSD, ALDE și Pro România. Proiectele vizează amânarea ratelor la bănci, plafonarea preţurilor la alimente și medicamente, facilităţi fiscale pentru firme şi cetăţeni, amânarea plăţii utilităţilor pentru trei luni şi scutirea plăţii chiriei pentru persoane fizice şi juridice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS