Confidenţialitate

Coronavirus în România: Bilanțul epidemic trece de pragul a 1.000 de infectări

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, joi, 1.029 de infectări cu noul coronavirus. Numărul acestora a crescut cu 123 față de miercuri.

Bilanțul deceselor a urcat la 23.

Aproape 30 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă, majoritatea în stare gravă.

În schimb, 94 de pacienți s-au vindecat (+12).

Până la momentul actual, la nivel național, au fost efectuate 16.000 de teste.

În străinătate, 11 români au fost răpuși de COVID-19.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.151 de persoane. Alte 110.042 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 15.998 de teste, din care 823 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.482 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 10.024 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 183 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 1.883 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 59 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 44 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 11 cetățeni români aflați în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franța și unul în Marea Britanie, au decedat”, a transmis GCS.

Cetățenii sunt sfătuiți să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În plină criză sanitară generată de noul coronavirus, Victor Costache și-a anunțat demisia, joi, din postul de ministru al Sănătății, invocând motive “personale și profesionale”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ulterior, că îl propune ca înlocuitor pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică a simplificat, joi, modelul declarației pe proprie răspundere pentru părăsirea locuinței pe perioada carantinei, accesibil online.