Confidenţialitate

INFOMANIA • 19 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Grăbit fiind de actuala criză energetică și de dorința Europei de a renunța la gazul rusesc după invadarea militară a Ucrainei, Parlamentul a adoptat, miercuri, Legea offshore.

Actul – care merge la promulgare – stabilește modul în care vor fi exploatate zăcămintele din Marea Neagră.

Autoritățile vor avea întâietate la achiziţia gazelor extrase din larg. Profitul va fi împărţit între stat (60%) şi investitori (40%).

De principiu, banii din redevențe vor merge într-un fond de investiții pentru dezvoltarea rețelei naționale de gaze.

România face un pas spre “independența energetică”, insistă ministrul de resort. Virgil Popescu este de părere că actualul preţ al gazului natural este unul nejustificat de mare, menţinut prin „jocuri de piaţă”.

Analiștii estimează că românii vor cumpăra, în lunile următoare, cea mai scumpă pâine din ultimii ani.

Cotația grâului a depășit 435 de euro pe tonă după embargoul impus de India pe exporturi. Efectul deciziei se resimte pe toată piața mondială.

Temeri, stârnește și seceta, care ar putea afecta recoltele din România. Expert în comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe a susținut, la Europa FM, că deși nu se întrevede o criză alimentară pe continent, alimentele vor fi mai scumpe.

Germania propune o alianţă pentru securitate alimentară globală. Berlinul l-a acuzat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că „foloseşte intenţionat foamea ca armă”. „Consecinţele teribile ale războiului Rusiei depăşesc cu mult Ucraina”, a susținut ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, la o reuniune în format G7.

Liderii coaliției guvernamentale dau asigurări că, anul acesta, nu vor fi introduse taxe noi. Ministerul de Finanţe analizează, totuși, modificări ale Codului Fiscal.

Premierul liberal Nicolae Ciucă spune că este necesară “o optimizare” a mediului fiscal.

Social-democrații propun un sistem progresiv de impozitare, dând exemplul altor țări europene, precum Germania, Italia sau Spania.

Din opoziţie, liderul Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a criticat incapacitatea guvernului de a reduce cheltuielile statului.

Președintele Klaus Iohannis a calificat drept încurajatoare creşterea economică din primul trimestru, avans pe care Klaus Iohannis l-a descris „peste aşteptări în raport cu prognozele”.

Potrivit șefului statului, “doar printr-o abordare chibzuită şi echilibrată vom reuşi să atenuăm fragilităţile perioadei actuale, să protejăm categoriile sociale vulnerabile, dar să şi răspundem, în acelaşi timp, provocărilor viitorului” spre tranziţia la energie verde și digitalizare.

Guvernul a anunțat noi facilități pentru firme. Societățile care majorează salariul minim cu 200 de lei nu vor plăti taxe și impozite pentru această sumă.

Executivul a aprobat și proiectul prin care firmele de transport mărfuri și persoane pot beneficia de o subvenție de 50 de bani pentru fiecare litru de carburant în limita a 400.000 de euro pentru fiecare companie.

Curtea Constituţională a admis sesizări depuse de Uniunea Salvați România şi Avocatului Poporului față de unele prevederi din Codul Comunicaţiilor, adoptat de Parlament la începutul lunii trecute.

Contestatarii au semnalat riscul de abuzuri în activitatea de stocare a datelor. În noul text de lege, furnizorii de reţele sau servicii de comunicaţii electronice erau obligați să ofere informaţii deţinute organelor de urmărire penală sau cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Judecătorii constituţionali au concluzionat că legea nu oferă suficiente garanţii.

Asociația pentru Tehnologie și Internet avertizează, totuși, că CCR a acceptat alte amendamente, demonstrând că nu pune drepturile cetățenilor “mai presus” de interesele serviciilor de informații.

Firmele de curierat vor furniza Fiscului date despre clienții care plătesc ramburs pentru comenzile online, a decis guvernul. Palatul Victoria a invocat nevoia unei mai bune colectări a taxelor şi impozitelor.

Întrebat dacă a fost solicitată o opinie despre protecţia datelor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că actul normativ “are toate avizele necesare”.

Biroul de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Brașov a fost percheziționat. Procurorii au suspiciuni că date din mai multe dosare anticorupție au ajuns la persoane urmărite.

Fostul ministru Elena Udrea a obţinut o nouă amânare în procesul de extrădare din Bulgaria. Curtea de Apel din Sofia a stabilit un nou termen pentru începutul lunii iunie.

Elena Udrea a fugit din România, la 7 aprilie, cu doar câteva ore înainte de a fi condamnată definitiv la 6 ani de închisoare pentru corupție. Fugara susține că nu a avut pare de un proces echitabil în România.

Surse judiciare spun că fostul primar bucureștean Sorin Oprescu va cere azil politic în Grecia, unde a fost prins. Experții pun sub semnul întrebării succesul unui asemenea demers al fugarului, condamnat la aproape 11 ani de închisoare pentru corupție, în contextul în care România și Grecia sunt state ale Uniunii Europene.

De la tribuna Parlamentului European, preşedinta Moldovei a pledat în pentru acceptarea ţării sale în blocul comunitar, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

Maia Sandu a dat asigurări că republica de dincolo de Prut nu caută “scurtători” pentru acest proces, care se anunță îndelungat.

În ovațiile eurodeputaților, liderul de la Chișinău a mai cerut sancţiuni europene împotriva politicienilor moldoveni corupţi, care au furat bani publici și i-au investit inclusiv în ţări occidentale.

“Crimeea e Ucraina, Donbas e Ucraina, Kievul e Ucraina”, a punctat Maia Sandu, care consideră că actualul război nu are justificare și trebuie să fie oprit rapid.

Rusia susține că aproape o mie de militari ucraineni din oțelăria Azovstal s-au predat. Răniții au fost spitalizați. Soarta tuturor este incertă.

În combinatul din Mariupol s-ar mai afla doar comandanții batalionului Azov.

După ce a anunțat că va încerca să îi recupereze printr-un schimb de prizonieri, Kievul a încetat orice discuţie publică despre soarta luptătorilor.

Denis Pușilin, autoproclamatul lider prorus din Donețk, a propus demolarea oțelăriei.

Forțele ruse au preluat controlul deplin asupra portului Mariupol după mai mult de 80 de zile de asalt neîncetat.

În Ucraina, primul soldat rus judecat pentru crime de război a pledat vinovat. Tânărul este acuzat că a ucis un bărbat neînarmat în orașul Sumîi.

Alţi doi prizonieri ruşi vor fi duși în faţa instanţei.

Pe teritoriul Ucrainei se află cea mai mare echipă de anchetatori și experți mobilizată vreodată de Tribunalul Penal Internațional, reunind peste 40 de persoane.
Instanță creată în 2002, Tribunalul Penal Internațional judecă mai grave crime comise în lume.

Luptătorii ucraineni au aruncat în aer un tren blindat al rușilor în zona oraşului sudic Melitopol, fără a fi detaliate pagubele provocate garniturii.

Portul Odesa a fost lovit, miercuri, cu rachete lansate din Marea Neagră. Infrastructura orașului este puternic afectată de bombardamentele anterioare.

În mesajul său nocturn de orele trecute, preşedintele ucrainean a iniţiat o nouă strângere de fonduri. Potrivit lui Volodimir Zelenski, sumele vor fi transferate în conturile Băncii Naţionale de la Kiev. O licitaţie caritabilă pentru Ucraina va avea loc pe 8 iunie, la Londra.

Turcia a blocat analiza în procedură de urgență a cererilor de aderare la Alianța Nord-Atlantică depuse, oficial, de Finlanda și Suedia. Ankara susține că cele două state scandinave oferă azil unor teroriști.

În realitate, Finlanda și Suedia s-au opus extrădării unui opozanți ai autoritarului președinte Recep Erdogan.

În aceste condiții, aderarea celor două țări la NATO, renunțând astfel la tradiționala lor neutralitate, va presupune un intens “balet” diplomatic în perioada următoare pentru obținerea unanimității la vot.

În așteptarea unui răspuns final, Finlanda și Suedia îşi vor intensifica cooperarea în achiziţiile pentru apărare.

Preşedintele american Joe Biden îi va primi joi, la Casa Albă, pe omologul finlandez Sauli Niinisto şi pe premierul suedez Magdalena Andersson. Administrația de la Washington a susținut public cooptarea celor două țări în Alianță și a promis să le apere de eventuale amenințări.

Autorităţile portugheze au identificat 5 cazuri de infecţie rară cu variola maimuţei. Pacienții sunt din regiunea capitalei Lisabona. La rândul lor, serviciile sanitare din Spania monitorizează 8 suspiciuni de infecție. Anterior, Marea Britanie a confirmat 7 cazuri.

Descoperită pentru prima dată în Republica Democratică Congo, în deceniul 1970, variola maimuţei se manifestă prin febră, dureri de cap şi erupţii cutanate care încep pe faţă şi se răspândesc pe întreg corpul.

În Africa de Vest, numărul îmbolnăvirilor a crescut constant în ultimul deceniu. În general, persoanele infectate se recuperează în câteva săptămâni, dar au fost raportate şi cazuri grave.

Eintracht Frankfurt a câştigat trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins Glasgow Rangers cu 5-4, la loviturile de departajare. După prelungirile finalei disputate la Sevilla, scorul a fost egal, 1-1.

Graţie acestui succes, echipa germană s-a calificat în ediţia viitoare a Ligii Campionilor.

La București, stadionul Rapid-Giuleşti va găzdui, joi seară, finala Cupei României. În ultimul act al competiției, se înfruntă FC Voluntari și Sepsi Sf. Gheorghe. Arbitrul Sebastian Colțescu va fluiera startul meciului la ora 20 și 30 de minute.

Federația de Fotbal a aprobat, miercuri, noul format al Cupei României, pe care l-a descris drept “modern”, atractiv și dinamic.

Primul meci de fotbal autohton cu asistență video va fi Supercupa României, programată la 9 iulie.

Ulterior, toate meciurile din Liga 1 vor beneficieze de această tehnologie din sezonul următor, care va debuta la 16 iulie.

Dan Petrescu rămâne pe banca tehnică a CFR Cluj.

Antrenorul a dezvăluit că recent a avut o propunere de 4 milioane de euro pe an din zona Golfului, dar a refuzat-o. Dan Petrescu mai are doi ani de contract cu gruparea ardeleană, alături de care a câștigat cinci titluri de campion.

Minaur este noua vicecampioană la handbal masculin. Echipa din Baia Mare a câştigat derby-ul cu CSA Steaua Bucureşti, scor 29-27 (15-11), în ultima etapă a Ligii Naţionale.

Sezonul a fost câștigat de handbaliștii de la Dinamo Bucureşti.

Irina Bara (114 WTA) și Mihaela Buzărnescu (118 WTA) au acces, separat, în ultimul tur al calificărilor pentru tabloul principal de la Roland Garros, al doilea Grand Slam al anului.

În schimb, în întrecerile masculine de pe zgura pariziană, Marius Copil (246 ATP) a fost eliminat.

Alpinistul Horia Colibăşanu a publicat filmul cu ultimii metri din ascensiunea sa pe Kangchenjunga, al treilea vârf muntos al lumii.

Timișoreanul a ajuns la 8.586 de metri altitudine fără oxigen suplimentar, după 14 ore de efort susținut. “A fost probabil cea mai grea ascensiune”, a mărturisit Horia Colibăşanu.

Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova găzduiește, începând de astăzi, a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional “Shakespeare”.

Ritmul accelerat de topire a ghețarilor l-a dublat pe cel de creștere a nivelului oceanelor în ultimul deceniu, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie.
În 2021, temperatura medie a fost cu 1,1 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, foarte aproape de pragul dincolo de care consecințele încălzirii globale vor deveni mult mai drastice (1,5 grade).

Experții înclină să creadă că nivelul de aciditate a oceanelor a urcat la o valoare nemaiatinsă în ultimii 26.000 de ani.

În creștere faţă de intervalul anterior, valorile termice vor caracteriza totuși o vreme răcoroasă, îndeosebi dimineaţa. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile estice, sud-estice, precum și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 26 de grade.

La București, dimineaţa va fi mai rece decât în mod normal. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.

În zonele de munte, valorile termice, în creștere faţă de intervalul anterior, vor caracteriza totuși o vreme rece dimineaţa și noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua (rafale în general de 45…55 km/h), apoi va scădea în intensitate. Temperaturile maxime se vor situa între 17 și 21 de grade, iar cele minime între 10 și 14 grade.