Confidenţialitate

Turcia s-a opus deciziei NATO de a procesa cererile Finlandei și Suediei de aderare la Alianță

Turcia a blocat decizia inițială a NATO de a procesa cererile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței militare, punând sub semnul întrebării speranțele unei aderări rapide a celor două țări nordice, scrie Financial Times.

Ambasadorii NATO s-au reunit miercuri pentru a discuta solicitarea Finlandei și solicitarea Suediei de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Erdoğan s-a opus acestei solicitări miercuri, 18 mai 2022, prin urmare procesul de vot s-a oprit, conform surselor familiare cu situația, scrie publicația Financial Times.

Amânarea ridică semne de întrebare în ceea ce privește capacitatea NATO de a aproba prima etapă a aplicațiile trimise de Finlanda și Suedia. De asemenea, se pregătește terenul pentru câteva zile de diplomație intensă între SUA, Turcia, Finlanda și Suedia pe tema aceasta.

NATO a refuzat să comenteze altceva decât ceea ce a tansmis șeful NATO, Jens Stoltenberg: „securitatea aliaților trebuie să fie luată în considerare, iar noi suntem determinați să trecem peste toate obstacolele pentru a ajunge rapid la o concluzie”.

Foto: Shutterstock

Citește și: Tribunalul Penal Internațional trimite în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori pentru a cerceta posibile crime de război