Confidenţialitate

Legea offshore a fost votată de parlamentari. România va avea întâietate la achiziţia gazelor naturale extrase din larg | AUDIO

Legea offshore a fost votată, miercuri, de parlamentari, cu 248 voturi pentru, 34 voturi împotrivă și 0 abțineri. Legea va merge mai departe către președintele Iohannis pentru a fi aprobată.

Legea offshore a fost votată și aprobată de parlamentari, după ce a fost dezbătută, miercuri, în Parlament. Legea stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Proiectul a trecut rapid de comisii marți și a primit joi și votul final în plen.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, înainte de votul parlamentarilor:

„Proiectul de modificare a legii ofshore aduce, practic, exploatarea gazelor din MareaNeagră. România, în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, asigură securitatea energetică a României prin faptul că statul, Guvernul, poate oricând să intervină și să redirecționeze gazele către piața românească în caz de criză energetică, iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia, Agenția Națională a Rezervelor statului are drept de preemțiune.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea prevede că România va avea întâietate la achiziţia gazelor naturale extrase din larg, iar profitul va fi împărţit între stat – 60% – şi investitori – 40%.

Miercuri dimineață, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că legea va fi votată, iar primele gaze din Marea Neagră vor fi scoase în acest an:

„Avem certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de 5 ani de zile să putem să devenim cu adevărat independenți din punct de vedere energetic. La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea