Confidenţialitate

Rusia susține că peste 950 de soldați ucraineni aflați la Azovstal s-au predat. În combinat s-ar mai afla comandanți de rang înalt

Zile de groază pentru rudele persoanelor evacuate din buncărele din Mariupol: familiile soldaților scoși de acolo spun că nu știu nimic despre soarta lor și se tem că pot fi trorturați și executați.

În timă ce Kievul susține că poartă negocieri pentru ca militarii ucraineni preluați de ruși să fie eliberați și să fie aduși pe teritoriul Ucrainei, un lider separatist din Donețk susține că soarta lor va fi decisă de o instanță rusă. Acesta mai spune că în combinatul de la Azovstal încă ar mai fi comandați ucraineni de rang înalt.

Rusia susține că, până acum, 959 de luptători ucraineni, inclusiv 80 răniți, s-au predat. Ei se aflau în buncărele și tunelurile de sub oțelăria Azovstal din Mariupol.

La bilanț au fost luați în calcul și cei 300 de soldați răniți care au fost evacuați, luni, din oțelărie.

Autoritățile ucrainene nu au oferit date actualizate cu privire la câți luptători au părăsit Azovstal miercuri.

Rudele sutelor de soldați ucraineni care s-au predat deja, și se află acum în custodia rușilor, sunt îngrijorate cu privire la soarta acestora.

Anna, al cărei frate s-a aflat în oțelărie, declara marți: „Sunt multe îngrijorări legate de modul în care vor fi tratați și dacă vor reuși să supraviețuiască până la un schimb de prizonieri, dacă acesta se va produce”.

Oksana, soția unui alt luptător, a declarat: „Este foarte îngrijorător pentru mine și pentru alții faptul că au fost evacuați pe teritoriile controlate de ruși. Suntem foarte, foarte îngrijorați de ceea ce li s-ar putea întâmpla”.

Liderul separatist din Donețk a declarat că o instanță va decide soarta luptătorilor ucraineni care s-au predat la uzina de oțel Azovstal din Mariupol, a informat media locală.

Operațiunea de salvare a oamenilor de la oțelăria din Azovstal va fi considerată finalizată doar când vor ajunge pe teritoriile controlate de Ucraina, a declarat pentru BBC un adjunct din Ministerul ucrainean al Apărării.

Kievul susține că încă se poartă negocieri pentru un eventual schimb de prizonieri.

Foto: Twitter / Nexta