Confidenţialitate

USR: „România plătește cea mai mare dobândă din UE pentru împrumuturile de pe piețele externe”. Reacția lui Adrian Câciu. AUDIO

Situația economică din România s-a deteriorat, iar dobânda pe care o plătim pentru banii luați cu împrumut de pe piețele externe este cea mai mare din Uniunea Euopeană, acuză fostul ministru USR al Finanțelor, Anca Dragu. USR i-a cerut astăzi explicații ministrului de Finanțe în Parlament.

„România are cel mai scăzut rating de țară din Uniunea Europeană. Standard & Poor’s s-au pronunțat recent asupra ratingului suveran și au atras atenția asupra riscurilor fiscal-bugetare care, dacă se materializează, ar putea duce România sub nivelul considerat sigur pentru investiții. Să știți că România a avut și ratinguri mai bune. O situație îngrijorătoare este și costul împrumuturilor Ministerului Finanțelor, rata dobânzii pe care noi, românii, trebuie să o plătim la împrumuturile pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice. Este chiar peste nivelul plătit de Serbia, care este o țară în afara Uniunii Europene”, a spus Anca Dragu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: Este nevoie de foarte multă reformă structurală în România și, mai ales, reformă economică

Ministrul Finanţelor admite că România plătește o dobândă foarte mare, 6,7% acum, dar și mai scump decât noi se împrumută Ungaria, spune Adrian Câciu.

„Pentru România nu este prima oară când este în topul dobânzilor în Europa. Cred că sunt 10 ani de zile de când România se împrumută foarte scump, dar acest lucru vine din context structural. Este nevoie de foarte multă reformă structurală în România și, mai ales, reformă economică, iar politica guvernamentală se duce către această zonă. Trebuie valoare adăugată, trebuie mai puțină vulnerabilitate în capital, trebuie mai multă forță de muncă calificată”, a spus Adrian Câciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Câciu: În primul trimestru se înregistrează o creștere de 67% a sumelor provenite din fonduri europene

Ministrul Finanțelor susține că datele economice pe primele două luni ale anului arată că România a atras în acest an sume record din fondurile europene.

„În primul trimestru al anului 2022, s-au încasat cu 21.3% mai multe venituri decât în trimestrul similar al anului trecut, respectiv cu 18.2 miliarde de lei mai mult. De la 85.8 miliarde în 2021 la 104 miliarde în 2022. Creșterea colectării veniturilor fiscale înregistrează un plus de 21.8%, iar a contribuțiilor de asigurări de 9.2%. De asemenea, tot raportat la date pe primul trimestru, se înregistrează o creștere de 67% a sumelor provenite din fonduri europene, respectiv 8.1 miliarde de lei față de 4.9 miliarde”, a mai spus Câciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Finanțe, despre taxa de înscriere în Catalogul firmelor: Nu sunt de acord

Pe de altă parte, fostul ministru USR al Finanțelor, Anca Dragu, l-a întrebat pe administratorul în funcție al bugetului și despre propunerea Camerei de Comerț, ca fiecare companie să plătească o taxă pentru a fi înscrisă într-un Catalog al firmelor, în funcție de mărime, între 10 și 100 de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am aflat din presă, trebuie să recunosc. Nu cred că este, din punctul meu de vedere, corect să taxezi companiile pentru a fi într-o asociație, dar este o chestiune pe care sunt convins că o veți dezbate în Parlament. Nu Ministerul de Finanțe a inventat o astfel de idee”, a mai spus Adrian Câciu.

Sursa foto / Colaj: Inquam Photos / Octav Ganea / Tudor Costache / Ilona Andrei

Citește și: Gazul european s-a scumpit cu 17%, după ce Rusia a anunțat oprirea livrărilor către Polonia și Bulgaria