Confidenţialitate

Gazul european s-a scumpit cu 17%, după ce Rusia a anunțat oprirea livrărilor către Polonia și Bulgaria

Rusia a decis să oprească livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, fapt ce a dus la o scumpire cu 17 procente pe piețele europene, anunță agenția de știri economice Bloomberg. Cele două state au anunțat că s-au pregătit pentru o asemenea decizie.

De asemenea, Germania, stat puternic dependent de hidrocarburile din Rusia, a anunțat că își construiește deja propria infrastructură pentru a importa gaz lichefiat, iar de la începutul războiului din Ucraina și-a redus cu două treimi dependența de petrolul rusesc.

În acest context, comisarul european pentru Energie sfătuiește statele membre ale Uniunii să se pregătească pentru iarna viitoare.

În Polonia, Gazprom a anunțat că taie gazele venite din Rusia, prin Belarus, de miercuri dimineață. Polonia își asigura jumătate din consumul national de gaze din Rusia, adică peste 10 miliarde de metri cubi pe an.

Varșovia a anunțat că stocurile sunt pline în acest moment în proporție de 76%.

Mai afectată va fi Bulgaria, care este mai dependentă de gazele rusești decât multe alte state europene.

Ministrul Energiei de la Sofia a declarat marți noapte, potrivit agenției bulgare de presă, Novinite, că țara sa și-a îndeplinit toate obligațiile față de Gazprom. Oficialul bulgar a explicat că nu se impun restricții la consumul de gaze întrucât, amenințată de Rusia, Sofia s-a pregătit.

Acum, și alte state membre se așteaptă să fie deconectate de la gazele din Rusia pentru că nu au plătit în ruble materia primă, așa cum a cerut Moscova.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a adeclarat marți că țara sa construiește infrastructura necesară pentru aprovizionarea cu gaz lichefiat, iar de la începutul războiului, Germania și-a redus dependența de petrolul rusesc de la 35 la 12%.

Foto: Shutterstock