Confidenţialitate

CE declanșează procedura de suspendare a fondurilor europene pentru Ungaria din cauza încălcării statului de drept | AUDIO

Comisia Europeană declanșează mecanismul de condiționalitate împotriva Ungariei. Decizia echivalează cu suspendarea alocării de bani europeni și vine la 2 zile de la caștigarea alegerilor parlamentare de către partidul Fidesz si implicit a menținerii lui Viktor Orban premier.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a anunțat în plenul Parlamentului de la Strasbourg că astăzi, comisarul pentru Buget, Johannes Hahn, a trimis deja scrisoare Guvernului maghiar în care îl anunță că va fi sancționat financiar.

„Principala solicitare pentru Ungaria este de a face o reformă care să combată corupția (…) Am vorbit cu Ungaria, dar deocamdată nu am găsit un numitor comun”, a declarat șefa Guvernului Uniunii.

Numai în baza PNRR, planul de recuperare economică post pandemie, Ungaria ar trebui să primească 7 miliarde de euro.

Tot astăzi, la Strasbourg, raportoarea Parlamentului European pentru situația din Ungaria, Gwendoline Delbos-Corfield, a declarat că în Ungaria, de 12 ani, oamenii sunt mințiți, nu există o altă parte care să contrazică Puterea, iar în unele zone ale țării, sprijinul financiar acordat de Guvern depinde de atitudinea față de putere.

Eurodeputata a atras atenția că Uniunea trebuie să fie atentă la cum cheltuie Guvernul Maghiar banii europeni.

În ceea ce privește Polonia, președinta Comisiei Europoene a explicat că Bruxellesul așteaptă să vadă mai întâi dacă Varșovia va adopta legea care readuce independența Justiției Poloneze. Polonia ar trebui să primească prin PNRR 30 de miliarde de euro.

De la Strasbourg, Anca Grădinaru, Europa FM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Comisia Europeană a impus noi sancțiuni după atrocitățile de la Bucha | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.