Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 5

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Ministrul Săntătății a recunoscut că raportările privind testările pentru noul coronavirus se fac cu întârziere. La momentul actual, sunt aproape 1.000 de teste pentru care se așteaptă rezultatele. Printre ele se află și teste făcute unor persoane decedate, a declarat Nelu Tătaru într-o Ediție Specială a Știrilor Europa FM.

Ministrul Sănătății ne-a mai declarat că nu și-a dat și nu își va da acceptul pentru testarea în masă a bucureștenilor. Planul le aparține managerului Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, și edilului general, Gabriela Firea.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală, acesta neputând fi refuzați. Totodată, medicii nu pot refuza detașarea.

Printr-o nouă ordonanță militară, prețurile la electricitate, gaze, carburanți nu vor putea fi majorate în perioada stării de urgență. Autoritățile au adoptat măsuri mai permisive pentru persoanele de peste 65 de ani.

Bilanțul deceselor a urcat la 43.

Numărul infectărilor a ajuns la 1.815. 52 de pacienți sunt internați la ATI. În momentul în care va fi atins pragul a 2.000 de contaminări, se va trece la așa-numitul scenariu 4, care presupune o reorganizare în spitale.

206 persoane au fost declarate vindecate și externate.

73 de cetățeni români aflați în străinătate au infectați cu coronavirus, iar 12 au murit.

De la instaurarea carantinei, poliţiştii au depistat 33.000 de persoane care nu au respectat restricţionarea deplasărilor. De acum înainte, cresc amenzile pentru cei care nu respectă ordonanțele militare, a anunțat secretarul de stat Bogdan Despescu.

Ministrul Economiei a anunţat startul producţiei în România pentru măştile de protecție.

Cadre medicale din întreagă țară reclamă, sub protecția anonimatului, că nu au echipamente care să le protejeze de infecția cu noul coronavirus. Un doctor de la un spital din Timișoara a avertizat că există riscul ca, în luna aprilie, luna viitoare sistemul sanitar să intre în colaps.

Un doctor de la Spitalul bucureștean “Sf. Ioan” ne-a povestit că este nevoit să își aducă de acasă mască de protecție. “Improvizăm cum putem!”.

Un chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti acuză lipsa echipamentului complet de protecţie în contextul înmulțirii cazurilor de nou coronavirus. Dan Oprea reclamă şi lipsa protocoalelor pe care trebuie să le urmeze medicii care lucrează cu pacienţi infectaţi: „Dacă trebuie să operăm, vom fi contaminaţi”, spune el.

Mai multe cadre medicale de la Spitalul din orașul argeșean Mioveni, inaugurat în 2019, și-au dat demisiile după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru tratarea pacienților de COVID-19. Managerul spitalului admite că e greu „să ieși la luptă cu mâinile goale”.

Un protest a izbucnit la Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi. Mai mulţi angajaţi ai instituţiei cer să fie testaţi după ce au aflat că un pacientul confirmat pozitiv noul coronavirus a intrat în contact cu 6 colegi de-ai lor, între care și un medic.

Un asistent medical de pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Sibiu a fost confirmat cu noul coronavirus. Sergiu Dancius s-a plâns, într-o postare pe Facebook, că ar fi fost chemat la serviciu, deși avea febră.

La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, miniștrilor de Interne și Sănătăţii, Grupului de Comunicare Strategică şi prefectului de Constanţa, 45 de jurnaliști solicită o comunicare mai eficientă despre actuala epidemie de COVID-19. Semnatarii propun desemnarea unor persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile despre cazurile de nou coronavirus, care se înmulțesc de la o zi la alta.

În hotelurile din stațiunea constănțeană Mamaia, unde mii de români întorşi din zonele de focar au fost plasați în carantină de autorități, spiritele sunt încinse. Oamenii sunt nemulţumiţi de condiţiile din aceste spații, spun că mâncarea este groaznică şi nimeni nu vrea să le cumpere alimente nici măcar pe bani. Totodată, le este frică să nu se îmbolnăvească.

A trecut puţin peste o lună de la primul caz confirmat cu noul tip de coronavirus în România. Vieţile tuturor ni s-au schimbat drastic de-atunci. Stăm acasă în mare parte a timpului, ne întâlnim cu prietenii şi colegii de muncă în videoconferinţe pe internet, tânjim după covrigi proaspeţi de la patiserie sau ieşiri la terase. Într-un reportaj pentru emisiunea Lumea Europa FM, Ani Sandu a explorat nevoia de conexiune din această perioadă.

Autoritățile din Italia au raportat 756 de noi cazuri mortale, ceea ce ridică numărul total la 10.779.

Spania a raportat 838 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemia a ajuns la 6.528 de cazuri mortale. Numărul de infectări confirmate a ajuns la 78.797 în statul iberic, a doua ţară cea mai îndoliată țară din cauza COVID-19.

În vârstă de 14 ani, un băiat din Portugalia a devenit cel mai tânăr european răpus de coronavirus. Adolescentul suferea de psoriazis, dar nu avea boli cu impact major.

Ungaria anunță alte două decese ale unor persoane contaminate cu noul coronavirus. Numărul cazurilor mortale a ajuns la 13 în țara vecină României.

Guvernul Marii Britanii se declară “foarte îngrijorat” de evoluția epidemică din Regat, unde peste o mie de persoane infectate cu noul coronavirus au murit.

Un clip video în care un medic din orașul italian Varese cântă melodii ale trupei Queen la un pian, amplasat în holul spitalului în care lucrează, s-a viralizat și a ajuns să fie distribuit de aproape 250.000 de ori.

Clubul italian Juventus a anunţat un acord istoric, prin care toți jucătorii şi antrenorul Maurizio Sarri au acceptat să nu fie plătiţi timp de 4 luni. Înțelegerea ar urma să reducă din efectele epidemiei de coronavirus asupra bugetului grupării torineze.

La nivel mondial, bilanțul pandemiei a depășit 30.000 de decese.

  • Jurnal online realizat de Andrei Paleu