Zeci de jurnalişti constănțeni le cer autorităților o comunicare mai eficientă despre epidemie

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, miniștrilor de Interne și Sănătăţii, Grupului de Comunicare Strategică şi prefectului de Constanţa, 45 de jurnaliști solicită o comunicare mai eficientă despre actuala epidemie de COVID-19.

Semnatarii propun desemnarea unor persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile despre cazurile de nou coronavirus, care se înmulțesc de la o zi la alta.

“O societate informată la timp este una în care oamenii nu se panichează şi în care ştirile îi ajută să îşi desfăşoare activitatea corect, fără motive de îngrijorare. Am văzut, în ultimele săptămâni, mai multe încercări de limitare a informaţiilor oferite jurnaliştilor. Acest lucru a dus la adâncirea neîncrederii şi la apariţia unor situaţii de fake-news generate de persoane rău-voitoare sau pur şi simplu neinformate. Noi, jurnaliştii constănţeni vrem să informăm corect şi la timp populaţia din Dobrogea pentru a preveni panica şi pentru a calma spiritele deja agitate din zonă”, scriu jurnaliștii.

“Constănţenii au nevoie de informaţii corecte, furnizate la timp. În ultimele săptămâni, jurnaliştii constănţeni au fost puşi în situaţia de transmite informaţii incomplete din cauza restricţiilor impuse autorităţilor locale de a comunica. Tocmai de aceea, prin această scrisoare deschisă vă solicităm să sprijiniţi un tip de comunicare mult mai eficient”, se mai notează în scrisoare.

“Considerăm că toţi constănţenii au dreptul să ştie dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. Nu solicităm numele şi datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea şi profesia acestora (dacă e cazul). Informaţii corecte, complete şi actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus. Informaţii complete şi actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră şi care trebuie să rămână în izolare sau carantină”, mai precizează scrisoarea deschisă.

La 21 martie, Ministerul Afacerilor Interne le-a interzis prefecţilor să furnizeze date referitoare la numărul de teste efectuate pentru noul coronavirus, la numărul celor diagnosticaţi şi la starea de sănătate a pacienţilor.

Orice comunicare pe această temă poate fi făcută doar de Grupul de Comunicare Strategică.

Textul integral al scrisorii deschise:

CĂTRE:
Prim-ministrul Ludovic Orban,
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,
Grupul de Comunicare Strategică
Prefectul județului Constanța, George Niculescu,

Criza actuală ne afectează pe toți. O societate informată la timp este una în care oamenii nu se panichează și în care știrile îi ajută să își desfășoare activitatea corect, fără motive de îngrijorare.

Domnilor,

Am văzut, în ultimele săptămâni, mai multe încercări de limitare a informațiilor oferite jurnaliștilor. Acest lucru a dus la adâncirea neîncrederii și la apariția unor situații de fake news, generate de persoane rău-voitoare sau pur și simplu neinformate. Noi, jurnaliștii constănțeni, vrem să informăm corect și la timp populația din Dobrogea pentru a preveni panica și pentru a calma spiritele deja agitate din zonă.

Constănțenii au nevoie de informații corecte, furnizate la timp! În ultimele săptămâni, jurnaliștii constănțeni au fost puși în situația de transmite informații incomplete din cauza restricțiilor impuse autorităților locale de a comunica. Tocmai de aceea, prin această scrisoare deschisă vă solicităm să sprijiniți un tip de comunicare mult mai eficient. Din acest motiv, venim cu următoarele solicitări:

  1. Desemnarea unui birou cu 1-2 persoane care au voie să comunice oficial toate informațiile legate de COVID-19. Aceste persoane să fie purtători de cuvânt sau persoane specializate în comunicare care pot să gestioneze rapid și eficient cererile jurnaliștilor.
  2. Informații actualizate zilnic despre cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate, izolate și persoane decedate, defalcate pe localități. Considerăm că toți constănțenii au dreptul să știe dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. NU solicităm numele și datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea și profesia acestora (dacă e cazul).
  3. Informații corecte, complete și actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus.
  4. Informații complete și actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră și care trebuie să rămână în izolare sau carantină.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS