Confidenţialitate

Ministrul Tătaru, la Europa FM: Nu mi-am dat acceptul pentru testarea bucureștenilor | AUDIO

Ministrul Sănătății a declarat, duminică seara, într-o Ediție specială a Știrilor Europa FM, că nu și-a dat acceptul pentru testarea bucureștenilor.

Planul le aparține managerului Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, și edilului general, Gabriela Firea.

Inițiativa ar presupune testarea aleatorie a 10.000 de locuitori ai Capitalei pentru a depista dacă sunt infectați sau nu cu noul coronavirus.

Testele ar urma să stea la baza unui studiu epidemiologic, însă nu fac parte din strategia Ministerului Sănătății.

Nelu Tătaru ne-a precizat că cele 10.000 de teste s-ar procesa împreuna cu testele de la celelalte spitale din Bucuresti și din țară, nu separat, așa cum a pretins primarul Gabriela Firea.

“Această testare este o testare făcută ca un studiu epidemiologic pentru anumite previziuni. Nu este o testare în masă, cum se anunța. Nu este un demers inutil. Acestea nu sunt teste făcute de Ministerul Sănătății sau de către clinicile noastre. Se face un test rapid coroborat cu unul molecular. Sunt alte aparate decât cele pe care le face Ministerul”, a declarat Ministrul Sănătății.

Ulterior, Nelu Tătaru, întrebat unde se vor face fizic testele, a spus că se vor face la Institutul Matei Balș: “Se face pe aceleași aparate și cu aceiași oameni”. Totodată, acesta a adăugat, referitor la utilitatea testelor făcute de Primăria Capitalei, că utilitatea “este pur științifică”.

“Nu mi-am dat acceptul pentru această testare”, a concluzionat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ministrul Nelu Tătaru, în dialog cu Alice Iacobescu, Cătălin Striblea & Cătălin Tolontan

Adrian Streinu-Cercel a afirmat, joi, la o întâlnire organizată la sediul Primăriei Capitalei, că se impune testarea a 10.514 persoane din oraș, ca o măsură de prevenție a răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

„Vorbim de un eșantion de 10.514, alocat la două milioane de locuitori ai Bucureștiului. Avem 188 de persoane pozitive. Datele sunt într-o dinamică alertă și, probabil, mâine vorbim despre altceva.(…) Vom aplica două tipuri de teste: unul rapid pentru a vedea câte persoane au trecut prin infecție, și încă un test, care să ne spună prezența virusului în circulație. Nu vom mai duce persoanele la spital, ci le vom trata la domiciliu. Primăriile trebuie să spele străzile continuu. Unde este curățenie, nu este virus. (…) Vom identifica nivelul de circulație a virusului și zonele în care este necesară intervenția”, a spus medicul.

O echipă va face în zilele următoare eșantionarea populației și se va stabili care sunt oamenii ce vor fi testați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Streinu-Cercel & Gabriela Firea

„Sectorul 2 are cele mai multe cazuri, în momentul de față. Încărcătură de oameni din blocuri este mare. (…) Nu se pune problema să venim în casel oamenilor. Președintele blocului va chema locatarii în fața blocului. Testul se face în stradă, în afara blocului. Timpul de reacție pentru test este de 15 minute, așa că în 30 minute puteți avea rezultatul prin SMS”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balș” a explicat că oamenii nu trebuie lăsați să se îmbolnăvească, aceasta fiind o evaluare științifică. El a mai spus că au fost alocate 13 mașini pentru aceste testări.