Confidenţialitate

Noi decizii privind lupta împotriva COVID-19: Prețurile la electricitate, gaze, carburanți nu mai pot fi majorate. Măsuri mai permisive pentru persoanele de peste 65 de ani

Ministrul de Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, privind noile măsuri luate de autorități în lupta cu noul coronavirus, în Ordonanța Militară Nr. 4.

Măsuri pentru persoanele de peste 65 de ani: Pot ieși din casă pe parcursul întregii zile, pentru activități care vizează zona medicală, dacă merg la proceduri medicale, tratamente oncologice sau dializă.

Totodată, persoanele de peste 65 de ani pot ieși din case pentru nevoile animalelor de companie sau domestice în intervalul 20-21, iar în acest interval nu mai au nevoie de declarația pe proprie răspundere.

În intervalul 11-13, operatorii comerciali trebuie să faciliteze accesul cu prioritate al persoanelor de peste 65 de ani.

Cei care părăsesc izolarea la domiciliu, vor fi plasați în carantină și vor suporta toate cheltuielile carantinării.

Măsuri pentru șoferii care transportă marfă și pentru personalul aeronavelor: Angajatorul trebuie să ofere un loc pentru intrarea în izolare. Există și posbilitatea ca aceștia să declare pe proprie răspundere că se izolează la domiciliu alături de familie.

Măsuri pentru personalul medical: Va beneficia de spații de cazare, între ture, astfel încât să nu-și pună în pericol familiile.

Măsuri pentru sistemul energetic național: Măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone speciale pentru personalul care asigură transportul energiei electrice sau al gazelor naturale.

Autoritățile administrației publice locale, din 31 martie, vor monta dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor și vor face dezinfecții pe casa scărilor și în lifturi.

Prețurile la energie electrică, termică, gaze, salubritate, apă și carburanți nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgență peste nivelul practicat astăzi, 29 martie. Acestea pot doar să scadă.

“Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica când suntem convinși că s-a diminuat răspândirea acestui cumplit virus. Se poate realiza asta doar prin distanțare socială. Suntem în prima linie și vă suntem alături”, a adăugat ministrul.

“Acest examen se întinde pe o perioadă necunoscută, dar trebuie să fim uniți”, a subliniat Marcel Vela.

România va intra în Scenariul IV, odată ce bilanțul îmbolnăvirilor urcă la două mii.

Noile măsuri sunt dezbătute, într-o Ediție specială a Știrilor Europa FM, de Alice Iacobescu și Cătălin Striblea.

 

Vă reamintim, astăzi, la nivel național, au fost înregistrate 308 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare număr de îmbolnăviri raportat oficial într-un interval de 24 de ore, până la un total de 1.760 de infectări. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 0 – 89 de ani.

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de COVID-19.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.