Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 39

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat alte 27 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul cazurilor mortale urcat la 771.

165 de noi infecții au ridicat numărul total la 12.732 în România. 4.547 persoane s-au vindecat.

Ministrul Sănătăţii a atras atenția că pericolul reprezentat de noul coronavirus nu a trecut. “Avem încă focare în constituire. Nu discutăm nici de relaxare! Nu discutăm decât de precauție, de prudență, de respectarea unor reguli, de respectarea distanțării sociale, de respectarea izolării voluntare la domiciliu, dacă vrem ca, după 15 mai, să ne gândim la o relaxare. Deocamdată, vreau să sperăm la acea relaxare, nu să ne gândim”, a spus Nelu Tătaru.

Totodată, ministrul a cerut o anchetă în cazul pacientei în vârstă de 20 de ani care a murit, la Vaslui, în urma infecției cu noul coronavirus. Fata din oraşul vasluian Murgeni este cea cea mai tânără victimă a COVID-19 din România.

Ministrul de Interne a anunţat că 300.000 de oameni au fost amendaţi pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie, suma totală a sancțiunilor fiind de 120 de milioane de euro care vor fi folosiți, potrivit lui Marcel Vela, în sistemul medical.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a îndeamnat populația la răbdare în așteptarea deciziilor privind o eventuală relaxare a restrițiilor impuse de epidemie.

Autoritățile pregătesc, în aceste zile, strategia de revenirea la normalitatea permisă de epidemia de nou coronavirus. Epidemiologul Alexandru Rafila spune că se impun unele schimbări la locul de muncă, mai ales în birourile deschise (open-space) ale companiilor.

Ministrul Educației a declarat că ar trebui ca atât autoritățile, cât și părinții, să ia în calcul pentru scenariul în care unitățile de învățământ nu s-ar putea redeschide în septembrie din cauza situației epidemiologice. “Nu spun că este o posibilitate, dar trebuie să fim pregătiți”, a subliniat ministrul.

Înscrierile la grădiniţă pentru anul 2020-2021 se amână din cauza epidemiei.

Viceprimar al orașului Galaţi, Picu Apostol Roman a postat, pe Facebook, imagini cu spaţii de cazare distruse de unele persoane plasate în carantină.

Aeronava C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române care a decolat spre Spania, cu 90.000 de măști de protecție de tip FFP 2 la bord, s-a întors, din motive tehnice, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Misiuneaa fost reprogramată.

Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova a dezvăluit că este infectat cu noul coronavirus. Pavel Voicu susține că situația nu influenţează activităţile instituției pe care o conduce.

Peste 2.000 de cadre medicale sunt infectate în Ucraina.

Spaniolii au profitat din plin  de ridicare restricției de circulație impuse, în ultimele 49 de zile, pentru controlul epidemiei de nou coronavirus. Madrilenii s-au plimbat pe bulevardele capitalei. La Barcelona, alergători şi biciclişti au împănzit străzile din vecinătatea plajei, unde amatorii de surf s-au putut bucura de valuri.

Sute de persoane au luat parte la demonstraţii organizate, sâmbătă, la Stuttgart şi Berlin, împotriva restricţiilor aflate în vigoare în Germania, ca parte a strategiei de limitare a răspândirii noului coronavirusului. Mișcarea Querdenken, denumire care se traduce prin “gândire laterală”, cere restabilirea drepturilor fundamentale precum libertatea de adunare şi libertatea religioasă.

Autorităţile italiene au raportat 474 de noi decese epidemice, în creștere față de vineri (269). Numărul total al victimelor a ajuns la 28.710.

Guvernul Franței a anunțat că plănuiește să prelungească starea de urgență sanitară cu încă două luni. Propunerea trebuie aprobată de legislativul de la Paris.

Marea Britanie a raportat, alte 621 de noi decese cauzate de SARS-CoV-2. Numărul totalul de cazuri mortale a ajuns la 28.131 în Regatul Unit.

Premierul britanic şi-au numit fiul Nicholas, în onoarea celor doi medici de la terapie intensivă care l-au îngrijit pe Boris Johnson cât timp a fost bolnav de COVID-19.

Eurostar, compania care operează trenul de mare viteză Eurostar cea leagă Marea Britanie de Europa prin tunelul pe sub Canalul Mânecii, a anunţat că, începând de luni, le va cere tuturor pasagerilor să poarte măști de protecție facială. Călătorii care nu își acoperă gura și nasul nu vor avea voie să se îmbarce.

Statele Unite ale Americii au raportat un total de 65.173 de decese cauzate de noul coronavirus. Bilanțul infecțiilor a ajuns la 1.106.373, potrivit centralizării realizate de Universitatea Johns Hopkins.

Federația Internațională de Tenis a stabilit măsurile pentru desfășurarea turneelor în condiții cât mai sigure, atunci când guvernele naționale vor permite acest lucru. Distanța dintre spectatori trebuie să fie de cel puțin doi metri.

În orașul danez Aarhus, un artist a reușit să susțină un concert pentru care s-au vândut 500 de bilete, respectând condițiile stricte de distanțare socială. Spectatorii au urmărit recitalul lui Mads Langer din propriile mașini.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu