Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 37

  • Fotografie de Elena Blănaru

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat alte 262 de infecții cu noul coronavirus. Numărul total al cazurilor a ajuns la 12.240.

La ATI, sunt internați 221 de pacienți. 4.017 persoane s-au vindecat. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.053 de  persoane. Alte 22.229 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 175.374 de teste.

Bilanțul cazurilor mortale a ajuns la 717.

Ministrul Sănătăţii a atras atenția că, în acest moment, România nu este în situaţia să se poată relaxa în fața epidemiei. Data de 15 mai, avansată de șeful statului pentru introducerea măsurilor de relaxare, ţine foarte mult şi de ce se va întâmplă până atunci.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a observat o relaxare în rândul populației în ceea ce privește distanțarea socială. Potrivit lui Raed Arafat, un asemenea comportament prezintă riscuri.

Într-o sesiune online de întrebări și răspunsuri, organizată pe pagina sa de Facebook, ministrul Internelor a spus că organizarea unor evenimente în această vară, precum nunțile, depinde de comportamentul populației şi de răbdarea din următoarele două săptămâni.

Aproximativ 36.000 de angaji ai Ministerului Internelor vor acționa,  în preajma zilei de 1 mai, pentru a se asigura că populația respectă ordonanțele militare. Poliţiştii şi jandarmii vor spori patrulele în zona spitalelor şi a spaţiilor de carantină.

Polițiștii și jandarmii au aplicat alte 4.000 de amenzi contravenționale pentru nerespectarea stării de urgență.

Guvernul a decis să scutească de la plata contribuțiilor sociale bonsurile pe care companiile din unele domenii le-au oferit acelor angajaţi care au fost nevoiți să lucreze în contact direct cu cetăţenii în această perioadă de epidemie. Între aceștia se numără personalul din magazinele alimentare sau curierii.

Executivul alocă 200 de milioane de lei pentru o campanie de informare pe tema măsurilor pe care populaţia trebuie să le respecte pentru a limita răspândirea epidemiei de nou coronavirus.

Medicul Adriana Pistol a declarat, la Europa FM, că frizeriile ar putea primi din nou clienți, cu programări, pentru ca nu le va fi permis sa aștepte în interior.

Spitalul Județean de Urgență Suceava a revenit la o conducere civilă, doctorul Anatolii Buzdugan fiind ales în funcţia de manager. În luna aprilie, spitalul a fost condus de o echipă militară, după ce unitatea a devenit unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din țară.

Alți doi copii și cinci angajați dintr-un centru pentru copii cu handicap sever din Iași au fost confirmați cu noul coronavirus. Testările au început după ce un copil de 9 ani a fost descoperit cu infecția.

Un angajat al Penitenciarului Poarta Albă a fost confirmat cu noul coronavirus. Bărbatul se afla la domiciliu din 16 aprilie şi nu a interacţionat cu deţinuţii.

Accesul în piețele din capitala istorică a Moldovei va fi permis doar după verificarea temperaturii corporale.

Proprietarii de restaurante și alți antreprenori din HORECA cer ajutorul Guvernului. Antreprenorii spun că, dacă nu-și vor relua activitatea în curând, riscă să ajungă în faliment. Există deja și o petiție online, prin care patronii vor să atragă atenția guvernanților.

Pensiunile din Brașov și de pe Valea Prahovei pline de turiști, sunt acum o amintire. Toate vacanțele de 1 Mai au fost anulate din cauza pandemiei, iar hotelierii și proprietarii de pensiuni sunt convinși că nu își vor recupera pierderile prea curând.

Comisarii ANPC au găsit mâncare expirată, mizerie, frigidere ruginite, oale arse și pereți cu urme de grăsime la firme din Slatina care asigură cazare şi hrană pentru persoanele aflate în carantină. Au fost date amenzi în valoare totală de 65.000 lei pentru trei societăți.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut procurorilor să cerceteze infracţiunile cibernetice şi cele contra proprietăţii intelectuale.

Centrul de Transfuzie Sanguină din București așteaptă donatorii de plasmă. Procesul este “complet nedureros”.

Adolescenții din România au la dispoziție un serviciu gratuit, unde pot discuta cu psihologi și consilieri despre problemele cu care se confruntă. YOU este un program complex de suport și orientare personală și profesională pentru adolescenții și tinerii din România, inițiat de Asociația Varyafin.

Noul coronavirus a ucis peste 227.000 de persoane în întreaga lume. Aproape 3,2 milioane de cazuri au fost diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii.

Premierul rus a fost diagnosticat cu noul coronavirus. În vârstă de 54 de ani, Mihail Mişustin și-a delegat atribuțiile, președintele Vladimir Putin acceptând propunerea.

Zeci de spitale din Rusia sunt în carantină după ce numeroși medici s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 27.967 de decese în Italia, în creștere cu 285. Numărul total al infecțiilor a depăşit 205.000.

Numărul deceselor printe persoanele infectate cu noul coronavirus a ajuns, joi la 26.711 în Marea Britanie. Mulțumindu-le tuturor celor care au făcut “o treabă atât de bună” în absența sa, premierul Boris Johnson a anunțat că Regatul a depășit vârful epidemiei, iar Regatul se află pe o pantă descendentă a îmbolnăvirilor. Marea Britanie se află, totodată, în prima linie a cercetărilor pentru a obține un vaccin, a spus acesta.

Pandemia determină contracții economice în cascadă. Produsul Intern Brut al zonei euro a scăzut cu 3,8% în primul trimestru al anului, cea mai importantă contracţie de la apariția monedei unice în 1999, potrivit unei prime estimări a Oficiului de Statistică Eurostat.

În ultima săptămână, 3,8 milioane de americani au solicitat ajutor de șomaj. Totalul solicitărilor a ajuns, în decurs de șase săptămâni, la 30 de milioane, ceea ce reprezintă un record.

Un bebeluş de numai 16 zile din Filipine a devenit cel mai tânăr pacient din lume care a învins infecția cu SARS-CoV-2.

Fotbalistul spaniol Cesc Fabregas a postat pe reţelele de socializare un mesaj emoţionant adresat străbunicii sale, în vârstă de 95 de ani, care s-a vindecat de COVID-19.

În Ungaria, Sziget Festival și-a anulat ediția din acest an.

În primul trimestru al anului 2020, Facebook a înregistrat 2,6 miliarde de utilizatori în fiecare lună. Compania lui Mark Zuckerberg admite că s-a confruntat cu reducere semnificativă în cererea pentru publicitate, o situație care s-a stabilizat în prima parte a lunii aprilie

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu