Confidenţialitate

Vela, despre nunțile din această vară: Depinde de comportamentul nostru şi de ceea ce mai răbdăm un pic | AUDIO

Într-o sesiune online de întrebări și răspunsuri, organizată pe pagina sa de Facebook, ministrul Internelor a vorbit despre evenimentele programate în vara acestui an, a căror desfășurare este amenințată de actuala epidemie.

”Cu privire la nunți, ele se pot organiza şi acum. Vă puteţi căsători în pace şi linişte, dar într-un număr restrâns de 8 persoane, până în 15 mai, pe timpul stării de urgenţă. În funcţie de cum evoluează situaţia epidemiologică, din 15 mai, vom lua o decizie în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vizavi de numărul de persoane care pot participa la evenimente personale, gen nuntă”, a declarat, joi seară, Marcel Vela.

”Cât şi cum… va fi o analiză absolut ştiinţifică, făcută de către epidemiologi şi infecţionişti, analiză care va fi ulterior evaluată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a adăugat ministrul.

”Ca să ajungem într-o fază optimistă şi de perspectivă, în care să putem ajunge de la 8 [persoane – n. red.]  la un alt număr, trebuie ca până, în 14 mai, să fim foarte conştiincioşi, foarte responsabili, să respectăm prevederile ordonanţelor, să respectăm distanţarea socială, să aplicăm toate condiţiile de igienă personală, să purtăm mască, mănuşi dacă este cazul, să ştim cum să evităm locuri aglomerate, să respectăm condiţiile de la intrarea în magazine, pentru a avea răbdare să nu fim mai mulţi oameni în acelaşi loc sau în același magazi. Dacă toate acestea se respectă, cu siguranță în 14 mai putem avea o analiză optimistă. Dacă nu se respectă și, peste două săptămâni, numărul de cazuri va fi în creştere, nu va exista o analiză optimistă”, a explicat Marcel Vela.

”Aşadar, acest răspuns nu este la mine  (…) cheia este la fiecare dintre noi! Depinde de comportamentul nostru şi de ceea ce mai răbdăm un pic, încă două săptămâni”, a insistat șeful Internelor.

“Am început în februarie, la fel ca alte state, cu cazuri puține (…)  Comparativ cu alte state, numărul de decese la suta de mii de locuitori este mai mare decât în România. Asta înseamnă că măsurile luate de noi au fost binevenite (…) și cetățenii au fost extraordinari, au respectat condițiile, au fost responsabili și au avut grijă e ei și de cei dragi lor”, a concluzionat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.